Åklagaren berättade på presskonferensen om var Lisa Holm hittades. Foto: SVT

”Lisa Holm berövad livet genom hängning”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog fem dagar innan Lisa Holms kropp hittades efter ett massivt sökpådrag. Nu åtalas en 35-årig man från Litauen som misstänks ha mördat henne.

– Gärningsmannen har genom hängning berövat Lisa Holm livet, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Det var i början av juni som 17-åriga Lisa Holm försvann efter ett arbetspass på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle. Polisen misstänkte omedelbart att hon blivit utsatt för ett brott och en historiskt massiv sökinsats inleddes.

Det tog fem dagar – sedan hittades Lisa Holms kropp i en byggnad på en gård några kilometer från kaféet. Enligt polisens förundersökningsprotokoll hittades Lisa Holm död i ett mindre klädskåp. I samband med fyndet greps två bröder från Litauen och den äldre broderns fru. Den yngre av bröderna och kvinnan släpptes efter en tid – men på fredagen väcks åtal mot den 35-årige mannen.

Mordet på Lisa Holm

”Så många omständigheter”

Enligt vice chefsåklagare, Lars-Göran Wennerholm, hittades Lisa Holm i ett klädskåp, med ett kraftigt snöre runt halsen.

– Vi har en plats i den här ladan, där det har ägt rum, där hon varit hängd, säger han till SVT Nyheter Väst.

– Ett rör i taket har märken som av ett rep. Nedanför ligger delar av det här repet, eller det kraftiga snöret. Ett likadant rep som Lisa Holm har runt halsen när hon hittas, säger Lars-Göran Wennerholm.

Vad har ni för DNA-bevisning?

– Dels har vi det här röret, hans blod som finns i direkt anslutning till avskrapet från röret. Hans DNA finns också på repbitarna som ligger nedanför. Sedan finns hans DNA, i form av blod på Lisa Holms jacka som hittas utanför den här boden. Men även DNA i form av blod på kläder som hon har på sig när hon hittas.

Hon ska enligt åklagaren inte ha blivit utsatt för sexuellt våld.

– Obduktionen visar inget som tyder på det, säger han.

Sexuellt motiv

Däremot finns det enligt förundersökningen tydliga sexuella motiv till dådet. Bland annat var hon till viss del avklädd.

– Vi hävdar att det här är ett sexuellt motiv. Det är inget som har spårat ur utan det är medvetet att man ska döda den här kvinnan. Jag tror inte Lisa är en speciellt utvald person, utan det kunde tyvärr ha blivit vem som helst, säger Lars Johansson, kriminalkommissarie till SVT Nyheter Väst.

Enligt förundersökningen binds 35-åringen till mordet via DNA på insidan av flickans kläder – och blodspår på mordplatsen.

35-åringen har hela tiden nekat till brott.

– Hans inställning är att han har förnekat hela tiden. Han säger att han aldrig träffat Lisa Holm, säger Lars-Göran Wennerholm.

Rättegången är planerad att starta den 28 oktober och väntas pågå under fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet