Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad har vi då kvar av rättsstaten?” Hör advokaten Bernard Emanuelsson som företräder den utpekade gängledaren, som är kritisk till processen. Foto: SVT

Advokatens kritik mot vistelseförbuden: ”Orimlig maktbalans”

Publicerad

Hovrätten bedömer att polisen lämnar konkreta uppgifter som inte finns anledning att ifrågasätta. Men det stämmer inte, menar den utpekade gängledarens advokat – som tycker att frågan rör hela rättssamhället.

– Det är en blind process, säger advokaten Bernard Emanuelsson.

Hör advokaten Bernard Emanuelsson – i klippet

När den utpekade gängledaren skulle friges villkorligt strax före sommaren beslutade Kriminalvården om vistelseförbud, bland annat eftersom man ville förhindra fortsatt kriminalitet.

Flera instanser upphävde beslutet, men i hovrätten godkändes förbudet, efter att polisen lämnat in ny information om den utpekade gängledaren.

Förbudet fick dock aldrig någon effekt, då tiden som Kriminalvården ansökt om redan hunnit löpa ut.

Utpekad ledare i Kronogårdsnätverket

Mannens advokat är ändå kritisk till hovrättens beslut.

– Det finns en oerhörd konflikt som är mycket farlig, detaljen att domstolen inte finner anledning att ifrågasätta polisens uppgifter, säger Bernard Emanuelsson och fortsätter:

– När domstolen säger att staten har en trovärdighet som går över ifrågasättandet. Vad har vi då kvar av rättsstaten?

Den utpekade mannen dömdes för två år sedan för bland annat grovt vapenbrott. Enligt polisen har han en inflytelserik och ledande roll i det kriminella Kronogårdsnätverket.

Men det tillbakavisas helt av mannens advokat.

– Det stämmer inte. Och vi får inte veta vad som avses eller vad som ligger till grund för påståendet, säger Bernard Emanuelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om när den utpekade gängledaren skulle få vistelseförbud i Trollhättan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.