Foto: SVT

Afrah har dödshotats för sin blogg

Uppdaterad
Publicerad
Afrah Nassers blogg om den politiska situationen i Jemen fick stort genomslag världen runt. Den startades på grund av den lilla yttrandefriheten hon upplevde som journalist.

I dag är Afrah Nassers blogg en av de största om läget i Jemen. Den har till exempel blivit utsedd till en av de viktigaste bloggarna att läsa av CNN. Men framgången med den var inte planerad. Innan den startades arbetade hon som journalist i Jemen.

– Jag skrev om sociala frågor, men upplevde en frustration när jag inte kunde skriva om det våld jag bevittnade i samband med revolutionen.

Hon inspirerades av bloggosfären som utvecklade sig under revolutionen i Egypten och bestämde sig för att starta en blogg som hon hoppades kunde bli hennes frizon utan att behöva censureras.

– Men det var också för att jag tyckte att vi saknade en jemenitisk röst i den mediala debatten. Jag var trött på att en vit man som aldrig ens satt sin fot i Jemen skulle uttala sig om oss som en expert från sitt kontor i New York eller Washington. Jag ville ha ett jemenitiskt narrativ på utvecklingen i vårt land.

Bloggen blev en succé

Afrah startade bloggen men hade inga förväntningar om att den skulle få några läsare. Men den växte snabbt och hon fick internationell uppmärksamhet, men också och ris och ros från de som läste. Hon säger själv att hon är för revolutionen i Jemen, och i sin blogg skriver hon mycket om varför och hur hon ser på det politiska läget i landet.

– Jag fick uppmuntrande ord men också dödshot för det jag skrev i bloggen, både av läsare och av regimen. Men bloggen blev en ventil att förmedla det jag såg och tänkte, så jag tänker inte sluta.

Bloggar från Göteborg

Afrah kom till Sverige 2011 för att studera. Efterhand har situationen i Jemen blivit allt allvarligare. Med tanke på sin blogg, tycker Afrah att det är bäst att inte återvända hem. I dag fortsätter hon att blogga om situationen i Jemen från Göteborg. Hon deltar aktivt i föreläsningar och seminarier, och är inbjuden för att prata om yttrandefrihetens pris på Bokmässan på söndag.

– Yttrandefriheten för mig innebär att jag kan säga och tycka vad jag vill, utan att behöva se mig om och vara rädd.

Läs också: ”Arnab” lever under dödshot

Läs också: Skrev om matpriser – tvingades fly landet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer