Aggressivt ogräs blommar nu

Uppdaterad
Publicerad

I veckan som kommer inleds en internationell konferens i Ungern. Och ämnet är en enda blomma, Malörtsambrosia, som skapar mycket lidande. ”En tickande bomb för allergiker” har den kallats, och Västnytt hittade den mitt i staden.

Den blommar nu när dagarna börjar bli kortare och fram tills frosten kommer. Det innebär att den ger upphov till en pollensäsong till, och den är en av de mest fruktade allergiframkallarna på norra halvklotet.

Tillsammans med forskningschefen vid Botaniska analysgruppen, Åslög Dahl, hittar Västnytt två stora plantor vid Domkyrkan mitt i Göteborg. På tisdagen ska Åslög Dahl resa till Ungern för en veckolång internationell konferens om Malörtsambrosian (Ambrosia artemisiifolia), en tydlig indikation på vilket problem växten skapar.

– Den har inte bara ovanligt hög förmåga att ge allergi utan ger dessutom astma oftare än andra växter och vållar mycket lidande, berättar Åslög Dahl.

På engelska heter Malörtsambrosian Ragweed. Den kommer från Nordamerika där den är den värsta orsaken till pollenallergier. Sedan några decennier är den på väg att etablera sig i Europa, hittills kraftigast i Ungern och i Rhonedalen i Frankrike. Och överallt där den etablerar sig går den upp på en av de första platserna som allergiframkallare.

– I Ungern kan man se bilder över solrosfält där enstaka solrosor sticker upp mellan ogräset och den har blivit nummer ett bland allergiframkallare trots att den var nästan okänd i pollenprover för 30-35 år sedan, berättar Åslög Dahl.

I Sverige påträffades Malörtsambrosian första gången 1866 men genom att den blommar så sent hinner den ofta inte sätta mogna fröer före vintern och trivs därför inte riktigt. Fröerna kommer hit oftast som förorening i fågelfröblandningar, men kan också till exempel färdas långa vägar på ett bildäck. Sedan tiotalet år börjar den dyka upp allt oftare, framför allt längs de svenska kusterna och vid de stora sjöarna.

– Vad göra man om man hittar en Malörtsambrosia i trädgården?

– Då tar man på handskar, för utöver att den orsakar allergi så kan den ge hudbesvär också, säger Åslög Dahl. Sedan rycker man upp den och förslagsvis bränner den. Helst inte på komposten, för om den har mogna frön kan de överleva i tiotals år i väntan på rätt betingelser.

En pollenallergisk kvinna i Göteborg som Åslög Dahl haft mycket kontakt med ringde häromåret och undrade varför hon kände av allergin på hösten. Så småningom kom de fram till att den kunde vara Malörtsambrosia, och mycket riktigt: Under äppelträdet, där familjen haft ett fågelbord på vintern, stod en vacker planta.

Ett av problemen är att växten är ganska vacker i bladen och många låter därför nya växten stå i hopp om att den ska komma med stora vackra blommor. Men blommorna är ganska oansenliga. En växt som pollineras med vindens hjälp behöver inte ta till vackra blommor för att charma bin och andra insekter. I stället sprider den alltså otrevligt pollen.

Malörtsambrosian blir cirka en meter hög. Hanblommorna sitter i långa axlika klasar. Den trivs bra på skräpmark, alltså mark som störs av oss människor och därmed ligger öppen utan täckande växtlighet, exempelvis grusgångar, upplagsplatser, industritomter och soptippar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.