Kammaråklagare Thomas Willén har inlett en LUL 31-utredning efter söndagens brand i Slottsskogshallen där två minderåriga pojkar är misstänkta för inblandning. Anders Ramsby (bilden) är direktör för Idrotts- och föreningsförvaltningen. Foto: SVT

Åklagare har inlett en utredning efter storbranden

Publicerad

Två minderåriga pojkar har enligt polisen medgett inblandning i storbranden i Slottsskogshallen i Göteborg under söndagen. Därför har nu åklagaren inlett en så kallad LUL 31-utredning.
– När en person under 15 år är misstänkt för ett grovt och allvarligt brott, så görs alltid en sådan utredning, säger kammaråklagare Thomas Willén till SVT Nyheter Väst.

En utredning enligt Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, LUL paragraf 31, ska enligt åklagare Thomas Willén alltid göras när det handlar om barn som misstänks för brott.

– Brottsrubriceringen i det här fallet är grov mordbrand, vilket skulle ge fängelse i minst två år ifall brottet begåtts av en vuxen person. Ett barn under 15 år är inte straffmyndig och kan därför inte dömas i domstol, säger Thomas Willén.

Till socialtjänsten

Orsaken till att det görs en LUL 31-utredning är enligt honom för att få veta vad som har hänt och så att socialtjänsten ska få rätt underlag för att vidta rätt åtgärder för det brottsmisstänkta barnet.

– Det handlar i stort sett om en vanlig förundersökning med bland annat förhör och tekniska utredningar. Skillnaden är att det inte går att döma en minderårig.

Skulle rivas

Slottsskogshallen har brunnit ner till grunden och den var enligt Anders Ramsby, direktör för Idrotts- och föreningsförvaltningen, en äldre anläggning och inte en fullmåttshall, som byggs numera, utan var i storleken som en gymnasikhall.

– Den var sliten och skulle ha fasats ut under 2023 till 2025, säger Anders Ramsby till SVT Nyheter Väst.

Skulle den rivas då menar du?

– Ja, det skulle ha rivits och ersatts med en så kallad fullmåttshall.

Vad är värdet på det som brunnit upp?

– Det vill jag inte spekulera i. Det ska göras en värdering av lokalerna av försäkringsbolaget.

SVT:s reporter på plats vid eldhärjade Slottskogshallen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer