Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den gripne är en 17-åring och hemmahörande i Biskopsgården i Göteborg, säger kammaråklagaren Ulrika Åberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren om polisens teori: Sannolikt inte polismannen som skulle berövas livet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens teori är att polismannen inte var måltavlan vid skjutningen i Biskopsgården. En 17-åring har gripits på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Han är hemmahörande i Biskopsgården och finns i konfliktmiljön, säger kammaråklagare Ulrika Åberg vid en pressträff på fredagen.

Hon delar bedömningen att polismannen inte var den direkta måltavlan.

Åklagarmyndigheten tog på fredagsmorgonen över utredningen av mordet på den 33-årige polisman som i onsdags kväll sköts till döds i Biskopsgården.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg är arbetet inne i en ”intensiv fas” där mycket kraft fortsatt läggs på dörrknackningar och inhämtning av vittnesmål.

Flera personer har det senaste dygnet frihetsberövats och tagits in för förhör. En person greps under fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, uppger Åberg under en pressträff på fredagseftermiddagen. Inledande förhör har hållits med 17-åringen, som nekar till brott.

– Det är en ung person. Han är hemmahörande i Biskopsgården och finns i konfliktmiljön, sedan får vi utredningen visa hur betydelsefullt det är, säger Ulrika Åberg.

– När det gäller mordförsöket så är det som så att vi under utredningen har landat in i att det finns fler målsägande i ärendet. Därav också misstanken om mordförsök, säger Åberg.

Regionpolischef Klas Johansson säger att de är nöjda med hur långt man kommit med utredningen än så länge.

– Jag känner viss lättnad att vi kommit så här långt på kort tid, det har varit ett intensivt arbete, säger Johansson på pressträffen.

”Delar den bedömningen”

Polisens områdeschef Erik Nord uppgav på torsdagen att, enligt vad utredningen hittills visar, var den 33-årige polismannen inte den tänkta måltavlan vid skottlossningen.

Ulrika Åberg säger att hon delar den bedömningen. Enligt henne handlar det troligtvis om en uppgörelse mellan kriminella nätverk i området.

– Jag delar den bedömningen som de har gjort. Motivet är så klart oklart eftersom vi är i det läget vi är. Men det är sannolikt så att det inte handlar om att det var just den här polismannen som skulle berövas livet, säger hon.

– Det kan ha varit ett annat skäl till att det blev en skjutning på den här platsen.

Åberg betonar att det bedrivs ett nära samarbete med NFC, som på torsdagen analyserade bland annat tomhylsor som anträffats på platsen där polismannen sköts. Vad analysen visat närmare eller vilka andra bevis som ligger till grund för teorin vill Åberg inte gå in närmare på.

– Vi har gjort fynd. Men vilka närmare fynd vi har gjort kommenterar jag inte just nu, säger hon.

Se hela SVT:s sändning med polisens och åklagarens pressträff här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet