Hör Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen och kammaråklagaren Anna Svedin berätta om åtalet i klippet ovan. Foto: SVT

Åklagaren: ”Ett ockult brödraskap”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen åtalas 15 personer, där vissa är misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling. Utredningen är den största för Tullverket på 30 år, sett till antalet åtalade.
– Det verkar som att de har tillhörigheten till ett ockult brödraskap som heter Black Axe, säger kammaråklagaren Anna Svedin.

Flera av dem åtalade bedöms tillhöra Black Axe, vilket enligt åklagaren är ett etablerat nigerianskt ”ockult brödraskap”.

– Det har vi kunnat se i förundersökningen mot huvudmännen i Holland. Man pratar om medlemskap och organisationen även om man inte nämner det vid namn. Det finns även vissa samtal där man rakt ut säger och pratar om organisationen, säger Anna Svedin.

Storskalig narkotikasmuggling

Anna Svedin menar att det unika är att personer, på olika nivåer inom en organisation, ägnat sig åt storskalig narkotikasmuggling i hela Europa på ett yrkes -och företagsmässigt sätt.  

– Åtalet i vår del gäller smuggling till Skandinavien, säger hon.

Hon berättar även att det i åtalet fokuserats på personerna i toppen och inte slutköpare på gatan.

– De är mer straffvärda eftersom mängden narkotika de smugglar är mycket mer, säger hon.

Hör Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen och kammaråklagaren Anna Svedin berätta om åtalet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.