Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tror oss se ett händelseförlopp som leder till explosionen. Han är där det smäller, säger Mats Ihlbom. Hör åklagaren berätta i klippet ovan. Foto: TT / David Nordström /SVT

Åklagaren: Gärningsmannen fångad på övervakningsfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misstänks ligga bakom explosionen på Andra Långgatan i Göteborg i måndags häktades på torsdagen. Mannen misstänks på sannolika skäl för grov allmänfarlig ödelläggelse. Åklagaren berättar att mannen har fångats på en övervakningsfilm.

– Vi tror oss se ett händelseförlopp som leder till explosionen. Han är där det smäller, säger Mats Ihlbom.

Strax efter klockan 19 på måndagen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till Andra Långgatan i Göteborg efter en explosion inne på en krog. Fönsterrutor krossades och restaurangen rökfylldes. Även nationella bombskyddet tillkallades.

Finns anstiftare och medhjälpare

På torsdagen häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Men åklagaren tror inte att mannen agerat ensam.

– Han är inte ensam utan här finns det personer som är intressanta för utredningen. Det finns förmodligen en anstiftare och medhjälpare i bakgrunden, säger Mats Ihlbom.

Ingen annan person är dock formellt misstänkt i nuläget men polisen utreder och tittar på flera personer, berättar åklagaren.

Den misstänkta gärningsmannen nekar till brott.

– Han förnekar brott och bestrider all inblandning i det som påstås, säger försvararen Suzanne El Khayat Ali.

Se förödelsen inne på krogen på Andra Långgatan i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan man se glassplitter överallt och rök som lagt sig i lokalen. Foto: David Nordström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.