Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Start klippet för att höra åklagare Linda Wiking kommentera fängelsedomen mot 17-åringen efter polismordet i Biskopsgården. Foto: SVT / Polisens förundersökning

Åklagaren om 17-åringen som döms för polismordet i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Linda Wiking yrkade på ”inte mindre än tio års fängelse” för mordet på polismannen Andreas Danman i somras. 17-åringen dömdes till åtta år av tingsrätten. Ett straff som ändå är hårt i förhållande till praxis när minderåriga begår allvarliga brott.

Fallet med mordet på polismannen Andreas Danman anses vara mer allvarligt än ett ”normalfall”. Bland annat eftersom den dömde redan som 15-åring dömts för ett mordförsök mot en av de män tingsrätten nu anser var måltavlan när polismannen mördades. Brottet försvåras också av att det skett inom ramen för en gängkonflikt. Åklagaren var tydlig med att hon ville se ett hårt straff – utanför normalgraden.

– Om han hade varit över 21 år hade jag yrkat på livstid, sa åklagare Linda Wiking när rättegången avslutades.

”Är inte något vi inte ser varje dag”

Och på fredagen kom domen – åtta års fängelse för mord och mordförsök. Ett straff som ligger nära åklagaren Linda Wikings yrkande. Hon säger att man ser killar som 17-åringen, som hamnat i kriminalitet tidigt, allt för ofta.

– Det är tragiskt när en så ung person hamnar i kriminalitet, men det är inte något som vi inte ser varje dag, säger hon.

Hon pratar om vikten av att fånga upp ungdomarna innan de hamnar i kriminalitet och säger att det arbetet måste börja redan i låg- och mellanstadiet.

Mamman sökte hjälp

17-åringens mamma har tidigare berättat hur hon försökt få hjälp för sin son via myndigheterna.

– Ända sedan han gick i sjuan har jag haft långa samtal med skola och socialtjänst, men de har inte gjort så mycket. Jag tror att jag hade fått bättre hjälp om jag hade varit född i Sverige, säger mamman till den misstänkte 17-åringen.

Åklagare Linda Wiking har flera gånger varit i kontakt med 17-åringens anhöriga.

– Jag förstår mammans sorg och kamp, hon har gjort det hon kunnat här, säger Linda Wiking.

”Han är besviken”

Hans Palm som är advokat åt 17-åringen berättar för SVT Nyheter Väst att hans klient är besviken över utfallet i domen.

– Han uttryckte besvikelse över att han döms till fängelse, han har inte bestämt sig för om han vill överklaga domen ännu, säger han.

Vad tänker du råda honom till?

– Jag är själv inte säker, det finns ju risken att vi då tvingar fram ett överklagande av åklagaren som kan yrka på tio år igen. Men också en chans till ett frikännande eller en straffreducering, säger Hans Palm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer