Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar åklagaren och advokaten om målet i polismordet. Foto: TT

Åklagaren Linda Wiking yrkar på 10 års fängelse för misstänkte polismördaren

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Hans Palm har inte haft det lätt den här veckan. Hans uppgift: Att få rätten att tvivla på att hans 17-årige klient var den som mördade polismannen Andreas Danman. Bevisningen är stark, något som advokaten själv säger. Åklagare Linda Wiking yrkade på ”inte mindre än” tio års fängelse.

I klippet ovan kan du höra åklagaren och advokaten berätta om målet.

I normalfallet ska en 17-åring inte dömas till fängelse om hen anses skyldig till brott – även när det gäller så grova brott som mord. Då ska det bli maximalt fyra års sluten ungdomsvård, enligt praxis.

Inget normalfall

Men det här är inget normalfall, och domstolen har möjlighet att döma till fängelse.

Det beror inte på att det var en polis som mördades, utan på att den åtalade redan som 15-åring dömdes för ett mordförsök mot en av de tre personer som han åter påstås ha försökt mörda innan han mördade polismannen. Det beror också på att brotten försvåras av att de ska ha skett inom ramen för en konflikt i gängmiljö och att vapnet som användes var av militär typ. Sammantaget en rad försvårande omständigheter som alltså får åklagaren att yrka på lägst tio års fängelse.

– Då har jag tagit hänsyn till hans låga ålder. Om han hade varit över 21 år hade jag yrkat på livstid, slog Linda Wiking fast i slutpläderingen.

Vill bli frikänd

17-åringen har konsekvent nekat till brott och hävdar att han befann sig med kompisar i Västra Frölunda på kvällen den 30 juni då mordförsöken och mordet skedde – även om det saknas bevisning som styrker det.

Advokat Hans Palm anser i första hand att hans klient ska frikännas helt. Och om han ändå döms för mord ska det vara sluten ungdomsvård som gäller, tycker han. Skulle det ändå bli fängelse menar advokaten att det totalt kan räcka med sju till åtta år. Han överlät åt rätten att bedöma om det finns rimliga tvivel på att hans klient är skytten.

– Möjligheterna kan synas små, men rätten måste beakta dem, sa han i sin slutplädering.

Domen väntas komma fredagen den 19 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet