E20 gruppen i Alingsås kallar de sig, killarna som delar ut flygblad och lobbar för att kommunpolitikerna ska förmå Trafikverket att dra E20 utanför stan. Bort från barnfamiljer och gång- och cykeltrafikanter. Men det ser inte ljust ut. Foto: SVT

Aktionsgrupp vill att E20 ska dras utanför Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

”E20-gruppen i Alingsås” kallar de sig, männen som delar ut flygblad och lobbar för att kommunpolitikerna ska förmå Trafikverket att dra E20 utanför stan. Bort från barnfamiljer och gång- och cykeltrafikanter. Men det ser inte ljust ut.

I dag klyver E20 effektivt Alingsås i två delar. Hur delade stadens invånare är i frågan är oklart, för de flesta SVT talade med ville få bort motorvägen från stan – så snart som möjligt. ”E20-gruppen i Alingsås” jobbar med flygbladsutdening och lobbying för att snabba på en flytt av E20 utanför stadskärnan.

– E20 med alla dessa godstransporter delar ju staden, vi vill bygga ihop staden, säger Gunnar Lidén, en av medlemarna.

I klippet berättar SVT:s reporter skillnaden mellan E20-sträckningen i Alingsås och riksväg 40 genom Borås.

Finns inte med i planen fram till 2029

Men politikens kvarnar mal långsamt. Det förslag som kommunen tidigare skickat in till Trafikverket ratades och ansågs av Trafikverket icke planeringsmoget så någon förändring av E20:s sträckning genom Alingsås finns inte med i Trafikverkets nationella infrastrukturplan fram till 2029. Och den lär inte finnas med i den kommande planen heller eftersom Alingsås politiker ännu inte har enats om ett gemensamt förslag.

28 februari nästa år stänger Trafikverket för förslag inför nästa nationella plan: 2022-2033.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.