Aktivisterna klättrade under lördagsmorgonen upp på Svinesundsbron för att fästa en banderoll som en protest mot norsk oljeindustri. Foto: Pelle Hällje

Aktivister klättrade på Svinesundsbron för att protestera

Uppdaterad
Publicerad

En grupp aktivister klättrade tidigt på lördagsmorgonen upp på Svinesundsbron på gränsen mellan Sverige och Norge. De hängde upp en elva meter hög banderoll där de protesterade mot norsk oljeindustri.

Det var klockan 06.51 som larmet kom om att fem personer klättrade på den 92 meter höga Svinesundsbron. Där satte de upp en banderoll för att protestera mot norsk oljeindustri.

Svensk och norsk polis samarbetade under insatsen för att få bort både aktivister och banderoll från bron. En drönare ska också ha använts.

– Flera vittnen ska ha sett drönare – oklart om det var en eller flera. Det var troligen aktivisterna som dokumenterade vad de gjorde, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Avstängd bro

Bron behövde bara stängas av under en kort tid, då räddningstjänstens stegbil användes för att få ner banderollerna.

– De fanns ett tag funderingar på om vi skulle hämta ner aktivisterna också, men då hade det blivit en stor apparat där man utsätter både vårt folk och de som klättrar för livsfara. Det är inget att leka med, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Kom ner självmant

Tre av aktivisterna kom så småningom ner självmant. De är svenska medborgare födda på 70-talet. Senare kom även de två kvarvarande ner. Även dessa var svenska medborgare. Samtliga släpptes på fri fot efter förhör.

Aktivisterna tillhör organisationen Extinction Rebellion, och aktionen har fått namnet Nordic Rebellion. Aktionen är en del av en rad kommande aktiviteter i Norge i protest mot landets oljepolitik.

Åklagare har kopplats in, inte minst för att utreda vilket brott det kan röra sig om.

– Det ska ha skett på den svenska sidan även om vi arbetat tillsammans med norsk polis. I nuläget rör det sig om brott mot lokala ordningsstadgan. Men eftersom drönare ska ha flugit lågt över trafiken kan det kanske bli mer, säger Stefan Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.