Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adrian Eriksson går sista året på fordonsinriktningen på gymnasiet. Han är enormt eftertraktad i branschen. I och med elektrifieringen av fordon ställer det högre krav på rätt kompetens bland personalen. Foto: Alva Karlsson/SVT

Akut brist på fordonstekniker – behövs över 6 000 nya mekaniker

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu akut brist på fordonstekniker och annan personal inom bilindustrin. Elektrifieringen har satt större krav på mer kompetens bland bilmekanikerna och arbetsgivare upplever det svårt att hitta personal.

– Vi står inför en jätteutmaning i att rekrytera rätt personal, säger Johan Lundén, regional försäljningschef på Autoexperten.

Starta klippet för att se Adrian Eriksson, fordonselev på gymnasiet, bygga om en fossilbil till en elbil.

Intresset för elbilar är stort och de blir allt fler på svenska vägar. Det ställer också krav på rätt kompetens bland personalen. Flera utbildningssatsningar har gjorts och gymnasieutbildningar med fordonsinriktningen har fått ändra om i läroplanen för att möta behoven på ett bättre sätt.

– Vi ser att vi kommer behöva 6 800 fordonstekniker på tre års sikt,  säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjningen på branschorganisationen Transportföretagen.

Bensinbil blir till elbil under mässan

PÅ Automässan i Göteborg så bygger några gymnasieelever om en gammal bensindriven Volkswagen bubbla till en elbil. Ett initiativ inom ramen för kompetensutvecklingen.

– Fossilbilar tror jag kommer försvinna helt, det är därför jag vill ha behörighet att kunna meka på elbilar för annars kommer jag inte ha något yrke sen, säger Adrian Eriksson, elev på ett fordonsinriktat gymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.