Det råder stor brist på färdtjänst – och sjuktransportbilar – i hela Västra Götaland. Anledningen är ett bråk mellan Västtrafik och ett upphandlat taxibolag.
– Det här är inte acceptabelt. Färdtjänst är en viktig samhällstjänst, säger Mikael Olsson, enhetschef leverans på Västtrafik.
Protest mot uppsagda avtal
Västtrafik har hand om den så kallade anropsstyrda trafiken i regionen, det vill säga alla sjukresor som sker med taxi och specialfordon samt färdtjänsten i 44 västsvenska kommuner.
Taxibolaget som bråket gäller har avtal att köra drygt hundra fordon av de sjuhundra fordon som Västtrafik har upphandlat för att utföra sjukresor och färdtjänst.
– Deras leverans har varit ett stort problem. De har inte hållit avtal, det är många förseningar och många kunder har blivit drabbade, säger Mikael Olsson.
Västtrafik sa till slut upp 11 utav taxibolagets 29 avtal.
– Vi sa inte upp alla fordon, och de vi sa upp skulle köra i en månad till. Men i morse så ställde de in all trafik i protest mot detta, säger Mikael Olsson.
”Inte seriöst”
Västtrafik har tagit in bilar från andra bolag men säger att många kunder ändå drabbas.
– Det här beteendet är inte seriöst. Och det värsta är att det är våra kunder och resenärer som drabbas. Det här är ju en känslig grupp, de som åker med färdtjänst är till exempel barn med särskilda behov, säger Mikael Olsson.
Nu ska Västtrafik försöka hitta bilar från andra trafikföretag och lösa problemet provisoriskt i veckan och helgen. Därefter ska man undersöka om man kan upphandla tjänsten snabbt från något annat bolag.
– Vår tolkning är att detta bolag genom att ställa bilarna inte vill ha något avtal med oss. Det är väldigt svårt att ha ett samarbete med ett bolag som gör så här, säger Mikael Olsson.
SVT Nyheter Väst söker taxibolaget.