I klippet hör du inspektören Jan Johanssons kritik mot barnakuten och regionens svar på den. Foto: SVT

Svidande kritik mot brandskyddet på barnakuten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg bryter mot brandskyddsreglerna. Om olyckan är framme kan barn brinna inne. Det menar stadsbyggnadskontoret som nu riktar hård kritik mot regionen.

I klippet hör du regionens svar och inspektörens kritik.

Två vårdrum som tidigare var kontor började nyligen användas på barnakuten. Trots att det kan handla om medvetslösa patienter som inte kan ta sig ut på egen hand vid en brand så installerades inga sprinklers i lokalerna när rummen byggdes om.

– I värsta fall brinner barnen inne, och det är där som sprinklers ska ge dem tid, säger kommunens inspektör Jan Johansson.

Boverkets regler är tydliga: När en byggnad ändras till skyddsklassen 5C – en av de högsta – så ska sprinklers installeras. Också den brandingenjör som regionen anlitade var bestämd på den punkten i byggskedet. Det är ”helt solklart” att sprinklers ska installeras, skriver brandingenjören i ett mejl till stadsbyggnadskontoret.

Tog in en annan expert

Då kontaktade regionens fastighetsförvaltare Västfastigheter en annan expert, som tog fasta på att hela byggnaden inte ändrats, bara mindre utrymmen inne i byggnaden. Och att de stränga brandskyddsreglerna som gäller i vårdutrymmen därför inte ens träder i kraft. I förstudien av projektet är företaget ÅF inne på samma resonemang.

Men i Västfastigheters egna brandskyddskrav för ändringar står det:

”Lokaler med verksamhetsklass 5C ska förses med automatisk vattensprinkleranläggning.”

”Kan göra undantag”

Trots det står fastighetschefen fast vid beslutet.

Här bryter ni mot era egna regler?

– Vi bryter inte mot våra egna regler utan vi kan göra undantag i de fall där det är marginell förändring av ett rum i en stor avdelning. Men vad vi strävar efter är förstås att göra detta. Det är en komplexitet att installera sprinklers i tre rum där det är barnakutverksamhet. Därför väljer vi att göra det när vi har större renoveringar eller ombyggnationer, säger Fredrik Sundaeus, fastighetschef hos Västfastigheter.

Nu kommer stadsbyggnadskontoret skriva ett förslag till byggnadsnämnden där de kräver att lokalerna ska återställas eller att sprinklers ska installeras.

Boverkets byggregler

Krav på brandskydd vid ändring av byggnader 

Avsteg får aldrig medföra en oacceptabel risk för människors säkerhet. 

I bedömningen av byggnadens förutsättningar kan hänsyn tas till skyddsbehovet i den verksamhet som bedrivs. Synnerliga skäl kan i högre utsträckning motiveras i byggnader som har ett lägre skyddsbehov. Faktorer i verksamheten som innebär ett lägre skyddsbehov är exempelvis att personantalet är begränsat, att personerna kan förväntas vara vakna, att de har god lokalkännedom eller att de till största delen kan förväntas utrymma på egen hand.

Verksamhetsklass 5 – Vårdmiljöer m.m.

Verksamhetsklass 5C omfattar lokaler för hälso- och sjukvård som bedriver sådan vård att personer som befinner sig där har begränsad eller ingen möjlighet att själv sätta sig i säkerhet. Exempel på lokaler är sjukhuslokaler med sängliggande patienter eller patienter som av andra anledningar inte har möjlighet att utrymma själva. Verksamhetsklass 5C behöver inte gälla hela sjukhusbyggnaden där andra verksamheter som till exempel vårdcentraler (verksamhetsklass 2A/B) och kontor (verksamhetsklass 1) också kan förekomma.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.