Dalslands kanals vd benny Ruus med en av originalbultarna från 1868. Foto: SVT

Akvedukten i Håverud renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Akvedukten i Håverud genomgår nu en omfattande renovering. 4,4 miljoner kronor kostar det att fräscha upp det gamla landmärket, som förhoppningsvis ska vara ommålat och klart till jul.

– Det är ett stycke high-tech från 1860-talet, säger Dalslands kanals vd, Benny Ruus.

Han är påtagligt nöjd över plåtkonstruktionen i Håverud. Juvelen i Dalslands kanals krona. De flesta har säkert läst om akvedukten i Håverud i skolböckernas kapitel om Dalsland. När Dalslands kanal skulle byggas färdigt 1868 ställde ravinen vid Håverud till problem. Lösningen blev en hängande nitad plåtkonstruktion, något som gör akvedukten speciell.

”Unik konstruktion”

– Det finns många akvedukter i världen. De flesta är byggda i sten och en del i gjutjärn, men bara en handfull är byggda som en nitad plåtkonstruktion. Den är faktiskt ganska unik i sin konstruktion, säger Benny Ruus.

Att renovera akvedukten är inte gjort i en handvändning. Den 80 ton tunga konstruktionen har hissats upp från sin vanliga position, och ska nu bland annat blästras och målas om i en för 1860-talet tidstypisk grön nyans.

Akvedukten har hisasts upp 70 cm från sitt ursprungliga läge. Med hjälp av en hängställning kommer man åt att måla underifrån. Foto: SVT

Sedan 2013 är akvedukten ett byggnadsminnesmärke, och det betyder att man inte riktigt får göra vad man vill. Allt måste kontrolleras så att det inte bryter för mycket mot originalet. Men vissa saker måste ändras. Bland annat ändras färgtypen.

– Det är ju inte alltid säkert att det gamla var bäst. Vi har konstaterat att akvedukten mår bäst av en modernare typ av färg i vissa delar, säger Benny Ruus.

Budgeten ligger på 4,4 miljoner kronor. Det är mycket pengar för ett litet kanalbolag. Hur klarar ni det?

– Det måste vi klara. Vi tar halva kostnaden själva och därutöver har vi fått stöd av Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.