Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För trettio år sedan kom 391 flyktingar i en sliten fiskebåt till Gotland efter sju dygn i iskallt januariväder med orkanvindar. Alan Joffrey från Angered var en av dem. Foto: SVT

Alan kom som båtflykting till Sverige: ”Trodde inte vi skulle överleva”

Publicerad

1993 kom 391 flyktingar i en sliten fiskebåt till Gotland efter sju dygn i iskallt januariväder med orkanvindar. Alan Joffrey från Angered var en av dem. 

– Jag trodde inte vi skulle överleva, säger han. 

Alan var en av de nära fyrahundra flyktingar från Irak som smugglades över Östersjön från Lettland till Gotland 1993. I dag jobbar han som kock på en skola i Göteborg och bor med sin familj i Angered. 

Skräckdygn på iskallt Östersjön

Flyktingarna trodde det skulle bli en kort resa. Istället blev det sju skräckfyllda dygn på en sliten fiskebåt på ett iskallt Östersjön i orkanvindar. 

– Man visste inte att det skulle bli så. Man trodde det skulle bli enkelt som en vanlig båtresa. Men jag trodde inte vi skulle överleva, säger Alan Joffrey.

Starta klippet för att se Alan reagera på filmen Smugglad om hans flykt över Östersjön 1993.

Se första avsnittet av dokumentärserien Smugglad på SVT Play, eller kommande söndagar klockan 22:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.