– Det är förskräckligt, det är som att säga till eleverna att de är dumma i huvudet, säger Katrin Lilja Waltå, forskare vid Göteborgs Universitet.
Svenska 1 är namnet på den grundläggande kursen i svenska på gymnasienivå och är obligatorisk för alla elever på sveriges gymnasieskolor. Enligt kursplanen ska inte utbildningen skilja sig åt mellan olika program, men nu visar en ny studie från Göteborgs Universitet att det ställs helt olika kunskapskrav på elever som läser på yrkesprogrammen som på de högskoleförberedande.
– Det är som att dra undan mattan för de här eleverna. De här ungdomarna ska inte bara bli rörmokare eller snickare, utan också människor som fungerar i ett demokratiskt samhälle, säger Katrin Lilja Waltå.
Böcker på lågstadienivå
I en undersökning av ett tiotal läroböcker i svenska på yrkesprogrammen har Katrin Lilja Waltå undersökt förväntningar på läsarens nivå, kunskapskrav och synen på litteratur. Studien visar att böckerna är på så låg nivå när det gäller att läsa och skriva att det inte ens krävs en lärare för att använda dem i undervisningen.
– De här böckerna är på lågstadie- eller mellanstadienivå. Det är inte ens riktiga svenskaböcker. Jag är själv lågstadielärare i grunden, så jag vet vad jag talar om.
”Äger du en skruvmejsel” en av uppgifterna i böckerna.
Istället är läroböckerna mer nishade mot ett framtida yrkesliv och handlar mer om att eleverna ska bygga upp sin yrkesidentitet än att de ska utveckla sina svenskakunskaper. Ett exempel är studiens titel ”Äger du en skruvmejsel?”, som är en av uppgifterna i böckerna. En uppgift som ett barn på lågstadiet eventuellt skulle tycka är utmanande, inte en person på gymnasiet, menar Katrin Lilja Waltå.
– Svenskaämnet ska bidra till kritiskt tänkande och utmana ungdomar att bli vuxna, inte bara fostra människor in i en yrkesroll, säger Katrin Lilja Waltå.