Håkan Linnarsson (S) är kritisk till förslaget som röstades igenom i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Foto: VGR/TT

Åldersgränsen för fri tandvård kan sänkas

Publicerad

Är man 24 år eller äldre kan man behöva betala för tandläkarbesök i Västra Götaland, från och med årsskiftet. Det förslaget röstades igenom i hälso- och sjukvårdsstyrelsen på onsdagseftermiddagen.

I dag är tandvården gratis till och med att man fyller 24. Nu kan åldersgränsen komma att sänkas med ett år.

S och V röstade nej

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget och begärde en återremiss, men övriga röstade för. Håkan Linnarsson (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, vill att åldersgränsen ska höjas, inte sänkas.

– Det finns många unga som har dåliga tänder, och det är ofta de som inte har högutbildade föräldrar med hög inkomst. Med det här förslaget menar man att vi lägger pengar på friska patienter, men samtidigt har de inte tagit fram data som visar vilka som har gynnats mest av 24-årsgränsen, säger han.

Oppositionsrådet kritisk till faktaunderlaget

Han menar att det hade behövts mer fakta på bordet innan förslaget röstades igenom.

– De vill spara in på de här pengarna men bryr sig inte om konsekvenserna. Det hade inte påverkat regionens ekonomi om det hade dröjt en månad till så att man hade kunnat ta reda på mer om vilka som påverkas mest av detta, säger Håkan Linnarsson (S).

”Vi har en ansträngd ekonomi”

Enligt Johan Fält (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, skulle det kosta för mycket pengar att utreda förslaget ytterligare.

– Vi har en ansträngd ekonomi, och vi är bestämda i vår uppfattning om det här förslaget. Vad jag vet så är det inga andra landsting som har 24-årsgräns för fri tandvård, så vi vill lägga oss på den nivån som resten av landet har.

Förslaget innebär att påbörjade behandlingar inom tandvården kommer att göras klart, men att inga nya behandlingar ska påbörjas efter årsskiftet. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas i Regionstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer