Äldre fick sågas loss ur fåtölj

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på lördagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut till ett äldreboende i Partille. En äldre man satt fast i en fåtölj.

– Vi fick såga loss personen, säger Urban Samuelsson på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Mannen, som lider av demens, befann sig i ett uppehållsrum på äldreboendet då han olyckligtvis ska ha råkat fastna med foten i en tv-fåtölj. Mannen satt fast så illa att nattpersonalen på boendet inte lyckades hjälpa honom loss. 

– Benet svullnade och det gick inte, berättar en vårdpersonal på boendet för SVT Nyheter Väst. 

Räddningstjänsten i Storgöteborg fick larmet klockan 05:30 på lördagsmorgonen. Med hjälp av en såg kunde de hjälpa mannen loss.

– Det här hör inte till vanligheterna. Visst får vi såga loss personer som fastnat i bland, men sällan från fåtöljer, säger Urban Samuelsson, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Behövde inte uppsöka vård

Däremot är larm om personen som fastnat på olika platser något som Räddningstjänsten ofta får larm om. Ett återkommande sådant är fastklämda barn i gungor.  Även då kommer sågen till användning. 

– Det kan var barn som egentligen är lite för stora för bebisgungor. De kommer ner lätt men har inte lika lätt att komma upp. 

Hur ofta får ni larm om att någon sitter fast i en gunga? 

– Det är vanligt. Minst en gång om året, säger Urban Samulesson. 

Den äldre mannen som fastnade i tv-fåtöljen på ett äldreboende i Partille har återhämtat sig efter morgonens händelse. 

– Han mår bra nu och behövde inte uppsöka vård, säger en personal på boendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.