Fotterapeuten Eva Jääskeläinen tycker att hon borde fortsätta få komma in på äldreboende så att de som behöver medicinsk fotvård där kan få det. Foto: TT/Privat

Äldre går miste om fotvård på äldreboenden

Publicerad

Det råder besöksförbud på landets äldreboenden för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Ett förbud som på några av Lilla Edets äldreboenden även omfattar fotterapeuter eftersom de nu betraktas som besökare.

– Vi borde ingå i vården, säger Eva Jääskeläinen, medicinsk fotterapeut.

Sedan två veckor tillbaka har fotterapeuten Eva Jääskeläinen inte fått komma in på de äldreboenden på Lilla Edet där hon jobbar. Anledningen är det allmänna besöksförbudet på alla äldreboenden. I Lilla Edet har ansvariga bestämt att även fotterapeuten är att betrakta som besökare, detta för att begränsa antalet personer som de äldre är i kontakt på boendet. Men Eva Jääskeläinen är kritisk till beslutet:

– Vi ska ingå i vården precis som du har tandvärk så går du till tandläkare, har du nageltrång så kan du gå till medicinsk fotterapeut. Vi har en vårdutbildning i botten och kunskap om basala vårdhygienrutiner, säger hon.

”Tror det finns en stor okunskap”

Eva förstår att man vill skydda de äldre mot covid-19 men menar att fotvård också är en hälsofråga:

– Jag tror att det finns en stor okunskap om vad vi gör. Vi plockar bort liktornar som kan leda till allvarliga infektioner. Vi gör mycket vård, berättar Eva Jääskeläinen.

Finns möjlighet för undantag av förbudet

På kommunen delar man uppfattningen om att medicinsk fotterapi skulle kunna vara motiverat även under ett besöksförbud. Men inte i nuläget.

– Vi har ett besöksförbud, det är det som gäller. Sen finns det särskilda omständigheter som kan leda till ett undantag men vi har bedömt att det inte finns just nu, säger Maria Ljungberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Lilla Edets äldreboenden.

Även tandläkare stoppas

Anhöriga som vill ta ett sista farväl av en nära släktig som ligger för döden är ett exempel på besök som kan utgöra ett undantag. Besök från en fotterapeut eller en tandläkare – som också drabbas av förbudet – kan i vissa fall också omfattas av undantaget.

– Om det är en risk för en boendes liv och hälsa så kan vi göra en ny bedömning. Till exempel om en diabetespatient behöver särskild fotvård och det är ett allvarligt läge. Men en basal fotvård kan vi utföra med hjälp av personalen som finns på boendet, säger Maria Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.