En äldre person glömdes kvar i vinterkylan. Foto: Pontus Lundahl / TT

Äldre person glömdes på balkong – vårdades en vecka på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Södra Älvsborg glömdes kvar på en balkong efter att ha rökt. När det upptäcktes var personen starkt nedkyld.
– Det var en chock och tog hårt på alla inblandade, säger enhetschefen på det aktuella boendet till SVT Nyheter Väst.

Den äldre personen hade hjälpts ut på en balkong på ett äldreboende i Södra Älvsborg en nollgradig dag i början av november i fjol.

Personen glömdes kvar och först efter två timmar upptäckte personal vad som hänt. Då var personen kraftigt nedkyld och hade en kroppstemperatur på endast 31 grader, enligt en lex Sarah-anmälan.

– Det är verkligen beklagligt. Vi har haft kris- och stödsamtal med personalen efter det inträffade. Vi visste ju inte hur det skulle gå för personen som fördes med ambulans till sjukhus, säger enhetschefen på äldreboendet till SVT Nyheter Väst.

Tillbaka på äldreboendet

Personen fick vårdas i en vecka på sjukhus men är nu tillbaka på äldreboendet igen.

– Den äldre är helt återställd efter sjukhusvistelsen.

Hur kunde det här hända?

– Det var personal som inte följde de tillsynsrutiner vi har för att kvalitetssäkra vården och omsorgen. Under 1,5 års tid har individen i fråga larmat själv när hen rökt färdigt men av någon anledning så gjordes inte det den här gången. Varför vet jag inte.

Vad gör ni för att det inte ska hända igen?

– Vi har tryckt på hur viktigt det är med rutinerna. Det har blivit ett uppvaknande för personalen. Sådant här ska inte kunna hända om tillsynsrutinerna följs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.