Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ale kommun vill värna skola och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M). Foto: SVT

Ale prioriterar skola och omsorg: ”Ska inte bli sämre än idag”

Uppdaterad
Publicerad

I budgeten för 2020 väljer Ale kommun att värna skola och omsorg.
– Vi ska göra vårt yttersta för att det inte skall bli sämre än idag, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M). Istället skall konsultkostnader ner och det kan bli personalnedragningar i övriga verksamheter.

Ale kommun är en liten, men växande kommun norr om Göteborg. 2015 bodde här 28 862 personer. Idag har man 31 200 invånare. Ett drömscenario för de flesta kommuner, men det innebär också vissa problem. Kostnader idag som man får betalt för sen.

– Vi växer ganska kraftigt, vilket gör att det tar ungefär ett år innan vi får skatteintäkterna, men dagisplatsen vill man ha från dag ett, säger Mikael Berglund (M).

Har en hög kommunalskatt

Ales kommunalskatt är redan hög, 33,35 procent, en dryg procent högre än riksgenomsnittet. Och man tänker inte höja den.

– Där har vi redan varit. Vi vill använda varje skattekrona på bästa möjliga sätt, säger Mikael Berglund (M).

Låg lärartäthet

Tidigare har man gjort stora besparingar bland annat inom skolan, vilket har gjort att man i senaste mätningen hade väldigt låg lärartäthet – 13,8 elever per lärare i grundskolan, jämförbart med riksgenomsnittet som var 12,1.

– Vi ligger väldigt, väldigt lågt på lärartätheten i vår kommun och det är ju en utmaning. Vår personal sliter ganska hårt redan, säger Mikael Berglund (M).

Så där kan ni inte spara mer pengar?

– Nej, de kan vi inte, säger Mikael Berglund (M).

Prioriterar skola och omsorg

I budgeten för 2020 väljer därför Ale att så gott det går värna skola och omsorg. Fyra av sex nämnder får spara för att man skall kunna överföra 21 miljoner kronor till skola och omsorg. På en budget som totalt är på 1 849 miljoner kronor, där skolan står för drygt hälften, är det dock inte så mycket.

– Även om vi sparar aldrig så hårt på de övriga verksamheterna så blir det bara en liten, liten pöl med pengar bara, säger Mikael Berglund (M).

Personal kan få gå

Besparingarna som kommer att göras rör bland annat konsultkostnader, men även personalnedskärningar kan ske.

– Någonstans kommer det göra det, då personalkostnader är det vi har. Men målet är att det inte skall vara de som finns ute i verksamheten och är nära de gamla och barnen, säger Mikael Berglund (M).

Hur kommer kommuninvånarna att märka besparingarna?

– Det är klart de kommer märka något. Utredningar kan ta längre tid och så, men målet är att där de ställer högst krav, nämligen på skola och omsorg, där skall vi göra vårt yttersta för att det inte skall bli sämre, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer