Alexander Forselius i Lidköping var ett av de rumänska barnhemsbarnen, Foto: SVT

Alexander i Lidköping var rumänskt barnhemsbarn

Uppdaterad
Publicerad

Under 90-talet avslöjades det att barn levt under fruktansvärda förhållanden på barnhem i Rumänien. Alexander Forselius i Lidköping var ett att dessa barn. 30 år efter dikaturens fall lever han nu med spåren från barnhemstiden.

– Barnen kunde ha legat i sin egen avföring, fastkedjade och blöjan hade inte bytts på tre dagar. Det är fruktansvärt egentligen. Det är ju värre förhållanden än för försöksdjur, säger Alexander Forselius.

Spåren från barnhemstiden finns kvar hos de här barnen som är idag är vuxna. Många lider som Alexander av autism och ADHD. Brittiska forskare har visat att känslomässiga problem är tre till fyra gånger så vanligt hos de barn som tillbringade mer än ett halvår på rumänska barnhem.

– Jag minns bara att det var som en konstigt korrupt värld. Det var som om jag inte hade någon identitet.

Fler med ADHD

De här barnen har även i vuxen ålder ofta svårt med relationer till andra människor, visar forskningen.

Vilka konsekvenser har den tiden fått för dig?

– Jag tror det har bidragit till att jag har mina diagnoser i dag.

Alexander har skrivit en bok om sin autism och ADHD. Han berättar att även om han som duktig programmerare får en anställning, så kan det vara svårt att behålla jobbet.

– Klarar man inte av att diskutera Melodifestivalen eller sport på kafferasten, så ses man som lite konstig, även om jag är duktig yrkesmässigt, säger Alexander.

Hör mer om hur Alexander har det i dag i klippet här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.