Älgen mötte en och annan bil på sin promenad genom Skara, men just här körde bilarna försiktigt, medan älgen klev fram ganska snabbt, enligt ögonvittnen. Foto: Thomas Hedberg

Älg spatserade mitt i centrala Skara

Uppdaterad
Publicerad

Vid elvatiden på måndagen höjde många skarabor på ögonbrynen. En älg spatserade omkring mitt i centrala Skara.

– Jag kom cyklande och mötte älgen vid Krönikebrunnen nära domkyrkan, berättar Thomas Hedberg för SVT Nyheter Väst.

Älgen kom springandes norrifrån på Järnvägsgatan när Thomas fick syn på den.

– Först förstod jag inte vad det var, bara att det var ett djur. Men när den kom närmare såg jag ju att det var en älg, säger Thomas Hedberg.

Den kom bara några meter från Thomas, men föreföll inte hotfull.

– Jag vet ju att man ska ha respekt för så här stora djur, men den verkade inte bry sig så mycket om människorna.

Verkade stressad

Polisen fick mellan klockan elva och halvtolv in många rapporter om älgen i Skara.

– Den verkade stressad, men har inte gjort utfall mot människor såvitt vi vet, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Det fanns en del trafik på gatan, men hastigheten på Järnvägsgatan är normalt ganska låg, då det är relativt trångt mellan de parkerade bilarna på båda sidor gatan.

– Jag blev så förvånad, så det var först när den passerat som jag tog upp kameran och tog en bild, säger Thomas Hedberg.

– Rådjur har jag sett i stan ibland, men aldrig en älg!

Syntes till på flera håll i staden

Thomas såg sedan älgen svänga av mot parken söder om Djäkneskolan och bort mot polishuset. Därefter såg Thomas inte älgen mer.

Andra vittnen berättar i facebookgruppen ”Du vet att du är från Skara när...” att älgen hade synts till både i Vasaparken och i Fornbyn. Enligt polisen har älgen också passerat Kråks värdshus och Veterinärmuseet.

Därifrån är det inte långt till domkyrkan och Stortorget där Thomas Hedberg mötte älgen.

– Den tog sig sedan vidare mot polisstationen och därifrån till stationsområdet, säger Peter Adlersson.

Älgen sågs också vid Viktoriasjön, vid Katedralskolan och vid McDonalds i stadens östra utkant. Den sista rapporten till polisen är från 11.30 och det finns inga rapporter om att älgen skulle ha orsakat några skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.