Se älgarna som skapat debatt bland invånarna i Lerum. Foto: Privat

Älgar i samhället splittrar invånarna i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

I Lerum har några älgar skapat debatt bland invånarna under hösten. Vissa är rädda och berättar om tillfällen där älgkon varit aggressiv. Andra tycker att älgarna ska vara ifred. Nu har polisen beslutat att en ko och hennes två kalvar ska skjutas.

– Det är väldigt delade meningar om älgarna i kommunen, säger Mattias Jansson, kommunikatör på Lerums kommun.

Älgarna som synts i samhället i Lerum sedan ungefär en månad tillbaka har diskuterats flitigt på sociala medier. Där har flera personer skrivit att älgarna gjort utfall mot dem. En kvinna som SVT pratat med berättar att en älgko sprang in i henne och hennes vänner när de var ute och promenerade.

Efter att polisen fått höra om flera händelser där älgarna gjort utfall har de fattat beslut om att låta jägare skjuta en älgko och hennes två kalvar.

– Vi får se om det går att genomföra. Det finns uppenbara risker med att avlossa skott i tätbebyggda områden. Så det måste vara helt säkert, säger Stefan Holm, kommissarie på polisen i Lerum som berättar att kon uppfört sig aggressivt för att hon velat skydda sina kalvar.

– Främst är det kalvarna som man skjuter bort, men det görs en bedömning om det går att skjuta kon också.

”Förstår dem som är upprörda”

Men långt ifrån alla invånare vill att älgarna ska skjutas. Många tycker att det är vackra djur och att det inte är något konstigt med att älgarna letar efter mat inne i samhällen på hösten.

– Det här är inget beslut som jag tar lätt på. Men nu har situationen byggts upp och det är tillräckligt mycket som hänt över tid. Jag förstår dem som är upprörda och tycker att det är synd, säger Stefan Holm.

Reaktioner till kommunen

Under hösten är det även många som hört av sig till Lerums kommun.

– En del har varit upprörda över att de inte skjuts och en del tycker det är vackra djur som hör hemma här under hösten.

 I videon kan du se filmer på älgarna och höra mer om debatten i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.