Det tillfälliga förbudet gäller både för privatpersoner och företag. Skolor, förskolor och äldreboenden får fortfarande nyttja vattnet sparsamt vid behov. Foto: Mikael Berglund

Vattenförbrukning förbjöds tillfälligt i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen förbjöd Stenungsunds kommun tillfälligt vattenkonsumtion på grund av ett tekniskt fel på vattenverket. Vid 10.30-tiden återupptogs vattenproduktionen igen,

– Vattenproduktionen i Stenungsund fungerar igen och den existerande vattenreserven i kommunens vattentorn har räckt till för att täcka avbrottet, skriver Henrik Svensson på Vattenfalls pressavdelning i ett mail.

Exakt vad som skedde på vattenverket har kommunen ännu inte informerat om, men under morgonen stod vattenproduktionen helt stilla, och antalet drabbade var uppemot 15.000 personer.

– Vi har problem med en teknisk störning och vi jobbar nu för fullt för att det ska ordnas, sa Daniel Jerling, samhällsbyggnadschef på Stenungsunds kommun, vid 10-tiden.

Vad innebär en teknisk störning, och vad beror det på?

– Det är ett tekniskt fel helt enkelt. Exakt vad det beror på kan jag inte svara på, jag har inte den kompetensen, säger Daniel Jerling.

Förbudet mot vattenanvändning gällde både privatpersoner och företag. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst pågick det under morgonen ett krismöte på kommunen för att lösa problemet.

Trots att vattenförsörjningen låg nere så fanns det fortfarande lite vatten kvar i systemet. Skolor, förskolor och äldreboenden uppmanades att använda det vattnet sparsamt vid behov. Förbudet gällde inte för Ucklum och Svenshögen.

Enligt Vattenfall, som sköter driften av vattentornet, ska vattenproduktionen ha återupptagits igen vid 10.30-tiden.

– Vattenfall levererar nu vatten till Stenungsund. Stenungsund kommer att låta begränsningen vara kvar ett tag, skriver Henrik Aleryd på Vattenfalls pressavdelning i ett mejl.

En timme senare meddelade Stenungsund kommun att det tekniska problemet var löst, och att vattenförsörjningen fungerar som vanligt. De uppmanar dock till sparsamhet under det kommande dygnet eftersom vattentornet nu håller på att fyllas upp.

Under eftermiddagen har kommunen informerat om att fastigheter i området runt Högenorum fortfarande saknar vatten i kranarna på grund av det tidigare avbrottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.