Arkivbild. Foto: TT

Alla gravida erbjuds nu tidigt ultraljud i Västra Götaland

Publicerad

För första gången ska alla gravida kvinnor erbjudas ett tidigt ultraljud i Västra Götalandsregionen. Tidigare har inte alla kvinnor haft tillgång till det.

Alla gravida kvinnor blir kallade på ett så kallat rutinultraljud (RUL) i graviditetsvecka 18-20. Nu har det kommit ett nytt beslut. Sedan i september i år kompletteras RUL med ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 13-15 för alla.

– Det är verkligen efterlängtat, vi har legat efter resten av Sverige. Det är roligt att vi nu genomför detta i regionen, säger Ylva Carlsson, överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid ultraljudsmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vissa har köpt privata ultraljud

Tidigare har en del kvinnor erbjudits ett tidigt ultraljud på sin mödravårdscentral, men inte alla. Det nya beslutet är fattat av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och ger alla gravida tillgång till det tidiga testet.

– För de gravida har det varit efterlängtat länge. Det är många med pengar som har köpt sig ett privat tidigt ultraljud, men det är inte alla som har de förutsättningarna, säger Ylva Carlsson.

Hon ser det som en framgång i arbetet för en bättre vård i Sverige

– Det mest positiva är att vi går mot en säkrare vård och en mer jämlik vård.

Ska bland annat upptäcka missbildningar

Tanken med ett tidigt ultraljud är att vården tidigare ska kunna få en säkrare datering av graviditeten och upptäcka tvillingar, samt allvarliga avvikelser och missbildningar.

– Det har varit en lång process som har legat bakom detta. Ett tidigt ultraljud har erbjudits i andra landsting men inte i Västra Götalandsregionen, säger Ylva Carlsson.

Det har framförts tidigare att det finns risker med ultraljud och att det inte ska göras ultraljud i onödan, varför blir det fler nu?

– Vi har inte jättemycket belägg för att ultraljud skulle fara farligt, men vi har en försiktighetsprincip, att inte göra något i onödan, men att gå upp från ett till två ultraljud är vi inte oroliga för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer