Alla paviljonger är för små

Uppdaterad
Publicerad

Paviljonger skulle lösa Göteborgs förskolekris. Nu visar det sig att inte en enda av de tillfälliga moduler som köpts in följer kommunens egna riktlinjer när det gäller ytan.

-Vi känner oss lurade, vi har inte fått det vi har beställt och det här medför ökade kostnader för oss, säger Ulrika Merkel, chef sektor utbildning i stadsdelen Centrum i Göteborg.

Och ledningen för förskolan på Heden som Västnytt berättade om igår kräver nu sänkt hyra.

Förskoleköer Göteborg

På Lokalsekretariatet, dit stadsdelarna vänder sig för att få lokaler till förskolan håller man med.

-Det har skett ett misstag som inte kommer upprepas, säger direktören Claes Johansson.

Och det gäller inte bara Hedens förskola.

-Jag tror inte att någon av de tillfälliga modulerna följer normen med 10 kvadratmeter per barn, säger Anne Söderberg, planeringsledare på Lokalsekretarietat.

Lokalsekretariatet ger i uppdrag åt Lokalförvaltningen inom staden att sköta upphandlingarna. I förfrågningsunderlaget har man begärt 6,5 kvadratmeter per barn, för litet enligt stadens egna riktlinjer, som ligger på 10 kvadratmeter per barn.

Nu måste stadsdelarna sätta in färre barn i grupperna än planerat, och det kan göra att den kö man byggt bort växer igen.

-Den risken finns, just nu har vi en överkapacitet, men till våren finns risken, säger Anne Söderberg.

Och på Heden hade lokalerna kunnat vara betydligt större, enligt upphandlingsprotokollet som Västnytt tagit del av fanns ett anbud på 1 398 kvadratmeter, något som ligger nära riktlinjen. Det vara en miljon kronor dyrare än det vinnande anbudet på knappt 17 miljoner.

På torsdagen fanns inget besked om sänkta hyror för stadsdelarna som drabbats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleköer Göteborg

Mer i ämnet