454 män bor i Göteborg och heter Glenn. Foto: TT

Allan heter Glenn i Göteborg

Publicerad

Den 22 april har Glenn (och Allan) namnsdag. Ett namn som blivit starkt förknippat med Göteborg. – Det finns en form av göteborgsande som vilar över namnet Glenn, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert på Göteborgs universitet.

”Alla heter Glenn i Göteborg.” En sanning med viss modifikation, visar det sig. Enligt statistiska centralbyrån finns 454 män med namnet Glenn i Göteborg. Visserligen högre än rikssnittet, men en bra bit från ”Alla”.

Ändå är namnet starkt förknippat med Göteborg och har varit i många år.

– Det är nog inte ett lika vanligt namn som det var förr. Men jag tror att man framför allt tänker på alla fotbollsstjärnorna som spelade i IFK Göteborg när laget var så framgångsrikt, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert på Göteborgs universitet.

”Alltid varit öppen”

När IFK Göteborg vann Uefacupen 1982 fanns fyra Glenn i laget. Mittfältarna Glenn Strömberg, Glenn Schiller och Glen Holm – och mittbacken Glenn Hysén. Och enligt varumärkesexperten är det kanske främst den sistnämnda som haft stor påverkan på hur namnet blivit förknippat med Göteborg.

– När andra har lagt band på sig i olika sammanhang har Glenn Hysén aldrig haft några sådana problem. Han har alltid varit öppen och sagt vad han tycker. Jag tror att han vunnit väldigt mycket sympati på det sättet, säger Eva Ossiansson.

”Går nog i perioder”

Varumärkesexperten höjer också ett varningens finger för alla Glenn-älskare. Hon menar att allt går i trender.

– Sådant här går nog i perioder. Nu finns kopplingen till framför allt Glenn Hysén. Men när de som personifierat det ”Glenniga” inte längre har så mycket plats i etern, kommer det kanske någon annan. Vi har ju en Håkan Hellström i Göteborg exempelvis. Kanske blir det ”Håkan-staden” i framtiden, säger Eva Ossiansson.

  • 1568 män i Västra Götalands län har förnamnet Glenn, 0,19 % av männen i länet.
  • 454 män i Göteborgs stad har förnamnet Glenn, 0,17 % av männen i staden.
  • 4234 män i övriga län har förnamnet Glenn, 0,10 % av männen i övriga län.
  • 5802 män i hela landet har förnamnet Glenn, 0,12 % av männen i landet.

Alla olika stavningar av namnet har inkluderats.

Källa: Statistiska centralbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer