För att finansiera satsningen på skolan vill Alliansen dra in det kommunala stödet på kollektivtrafikbiljetter. Foto: TT

Alliansen vill ha högre lön till lärare i särskilt utsatta områden

Publicerad

Högre lön till lärare i utsatta områden. Det var ett av förslagen när alliansen i Göteborg presenterade sitt valmanifest idag. Pengarna vill man ta genom att låta västtrafikkorten bli dyrare.

Alliansen sätter skolan främst i sin vallöften. Man lovar en halv miljard extra på skolan under nästa mandatperiod. 120 miljoner av dem ska gå till höjda lärarlöner.

– Vi ser att vi har brist på lärare och rektorer, varannan rektor har suttit mindre än två år på sina post vilket inte leder till en bra skola. Därför vill vi satsa på höjda löner och på ett särskilt tillägg för de som jobbar i våra särskilt utsatta områden, säger Jonas Ransgård, moderat kommunalråd i opposition till SVT Nyheter Väst.

Dyrare västtrafikkort

För att finansiera satsningen på skolan vill Alliansen dra in det kommunala stödet på kollektivtrafikbiljetter. Idag finansieras hälften via regionskatten, och Göteborgs stad har en extra subvention som gör att ett månadskort är drygt 100 kronor billigare i stan än i exempelvis Mölndal. Genom att ta bort detta stöd räknar Jonas Ransgård med att spara 200 miljoner, nästan hälften av skolsatsningen.

-Kollektivtrafiken finansieras till häften av regionen och vi tycker det är en lagom nivå, det finns ingen anledning att kommunen går in och subventionerar extra utan de pengarna lägger vi mycket hellre på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.