Rådhusberget är Strömstadsbyggens största område. Här ska lägenheterna digitaliseras. Foto: Strömstadsbyggen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Strömstad i framkant för digitalisering av allmännyttan

Publicerad

Trygghet och flexibilitet är viktigt när Strömstadsbyggen väljer vilka digitala tjänster som skall erbjudas deras hyresgäster. De är med i täten när landets allmännyttiga bostadsbolag går samman för att pressa priserna och öka takten på att få in ny digital teknik i hyresrätterna.

I Strömstadsbyggens bostadsområden finns redan fibernät och nu vill alltså kommunen ta nästa steg.
Det kan handla om att få digitala lås och brandlarm i sin lägenhet.

Att slippa gå till en fysisk plats för att skriva under kontrakt. Eller att kanske i förlängningen koppla in kommunal service som hemtjänst i hyresgästernas mobiler.

– Sedan kommer man till exempel kunna få information om hur man beter sig miljömässigt; hur vattenförbrukning och sophantering påverkar, säger Göran Wallo, vd på Strömstadsbyggen.

Samarbete pressar priser

Bakom Allmännyttans digitaliseringsinitiativ står SABO, en intresseorganisation för landets allmännyttiga bostadsbolag. Tanken med att gå samman är att pressa priserna på den nya tekniken, men också att få muskler för att kunna ställa krav på dem som utvecklar den.

– Det klart att vi är mycket intressantare som kund om vi är många, säger Göran Wallo. Och vi kan ställa krav på produkterna som gör att vi vet att de gör rätt nytta för våra hyresgäster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömstad

Mer i ämnet