Dagarna innan jul, arbetar hundratals ungdomar med att ta hand om alla julkort. Foto: SVT

Allt färre julkort skickas

Uppdaterad
Publicerad

Det är bråda dagar nu med hanteringen av alla julkort, och även om antalet som skickas minskar markant år från år, är det 160 ungdomar extraanställda för att hantera 1,5 miljoner kort bara för västsverige.

I en stor sal står ett 30-tal ungdomar vid ett långbord och sorterar julkort. De blåa lådorna står överallt och julkorten kommer upp på bordet, kontrolleras, kanske stämplas och sorteras. Det är en uppgift som kommer tillbaka år från år, men de som jobbar med det här blir allt färre.

På 90-talet då storhetstiden var för julkorten, kunde 600 jobba här. Nu är det 160.

– Det är lite motsägelsefullt. Våra undersökningar visar att en majoritet uppskattar att få julkort, men det är allt färre  i praktiken som skickar, säger Petra Andersson, brevterminalchef Postnord.

Digitala kort konkurrerar

Många skickar julkort digitalt nu för tiden, och det har säkert konkurrerat ut en del vanliga julkort. 49 procent vill ha traditionella julmotiv på sina kort och 14 procent gör sina egna, visar en undersökning som PostNord gjort.

Skickar du julkort själv?

– Ibland, men inte så många som andra skickar. Det är en mysig grej att ha hemma, men jag tror att det kommer att minska, för många skickar ju digitala kort, säger Isabella Björnum postanställd.

Julkortsundersökning Postnord

70 procent av de tillfrågade vill ha julkort via post

53 procent skickar helst sina julhälsningar via post

Majoriteten av mottagarna får upp till 9 julkort per år

Majoriteten av de som skickar köper färdiga kort. 14 procent gör sina egna.

49 procent föredrar att få julkort med traditionella julmotiv. 22 procent tycker inte att motivet spelar roll, det viktiga är att de som skickat tänkt på mottagaren.

59 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort

Många skulle vilja skicka en julhälsning till en kändis. Kungafamiljen skulle få flest julkort, följda av Greta Thunberg, som är ny på listan och petar ner Stefan Löfven till tredje plats. Två av fjolårets favoriter Leif GW Persson och Zlatan Ibrahimovic byter plats med varandra och hamnar på fjärde och femte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.