Bedrägerier där personer luras att föra över pengar till personer de lärt känna via internet blir allt vanligare i Västsverige. Foto: TT

Kraftig ökning av ”romansbedrägerier” i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att personer utsätts för så kallade ”romansbedrägerier” i Västsverige och coronapandemin kan vara en bidragande faktor till ökningen.

– Man har inte kunnat vara ute lika mycket, och då är det kanske fler som stannar hemma och vill lära känna personer via internet, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid polisområde väst.

Romansbedrägerier är enligt polisen den enda typen av bedrägeribrott som ökar i polisområde Väst, alltså Västra Götaland och Halland. Det handlar om att man för över pengar till personer som man lärt känna via sociala medier eller diverse dejtingsajter. Ofta börjar det med att man för över mindre summor men sedan blir bedragaren allt mer angelägen om att få mer.

– Personerna kan ha ett digitalt förhållande i flera år. Det är först när man har skuldsatt sig som man inser att personen som man har haft ett förhållande med inte är den man tror, säger Anna-Karin Kjellgren.

”Pinsamt att anmäla”

Enligt polisen drabbas män och kvinnor i alla åldrar, men anmälningarna kommer oftast från kvinnor i 50-års åldern.

– Att det är flest kvinnor kan bero på att män inte anmäler brotten lika frekvent som kvinnor. De kanske skäms och tycker att det är pinsamt att anmäla, säger Anna-Karin Kjellgren.

Polisens uppmaning

Hittills i år har polisen i region Väst upprättat 49 anmälningar som rör romansbedrägerier. Förra året skrevs 43 sett till hela året. Polisen är övertygad om att fler kommer drabbas innan året är slut och vädjar därför allmänheten till att:

– Betala inte pengar till någon som du inte har träffat. Då är du säker om du inte gör det, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid polisområde väst.

På SVT Play finns just nu en dokumentär om romansbedragare i England, Se en bit ur den här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.