Foto: TT

Allt fler får bygga strandnära

Publicerad

Strandskyddet finns till för att skydda djur- och friluftslivet. Men de senaste fem åren har dispenserna från strandskyddet ökat. Det visar siffror från Naturvårdsverket som SVT har begärt ut.

Gränsen går vid 100 meter, ibland 300 meter, beroende på område. Närmare stranden än så får du inte bygga hus, gräva eller på annat sätt göra ingrepp i marken.

– Strandskyddet har två syften. Dels är det för att skydda djur- och växtlivet. Sedan finns det också till för att skapa förutsättningar för friluftslivet, säger Gunilla Skotnicka vid Naturvårdsverket.

Men vid särskilda fall kan man få dispens från lagen och bygga nära en strandkant ändå. Sådana undantag kan göras bland annat om det redan finns bebyggelse i närheten, om det går en järnväg nära strandkanten eller om det handlar om en byggnad som av sin natur behöver stå nära vatten, förklarar Gunilla Skotnicka.

Mer än fördubblats

Nu visar nya siffror från Naturvårdsverket att antalet kommunalt beviljade dispenser i Västra Götaland ökade med 36 procent från 2011 till 2017. Ulricehamn är ett exempel på en kommun där dispenserna mer än fördubblats under perioden.

– Vi kan se att en stor del av de här dispenserna som vi har beviljat de senaste åren har med transformatorstationer att göra. Det hör ihop med att byggkonjunkturen gått kraftigt uppåt, och då behöver man tillföra el på olika ställen, säger Patrik Mårtensson, bygglovschef i Ulricehamn.

Men det handlar också till stor del om utbyggnad av gamla, samt byggandet av nya fritidshus och villor, berättar han.

Flera kommuner

Ulricehamn är bara en av kommunerna i Västra Götaland där antalet dispenser ökat. I Göteborg har dispenserna ökat från i snitt 11 mellan åren 2011 och 2012 till i snitt 23 mellan 2016 och 2017, vilket motsvarar en ökning på 109 procent. I Strömstad har de ökat från i snitt 8 dispenser till i snitt 39 dispenser under samma tidsperioder – en ökning på 381 procent.

Naturvårdsverket har ännu inte gjort någon analys av de nya siffrorna, och vill inte uttala sig om vad ökningen kan bero på.

– Men vi tycker självklart att det är viktigt att den här lagstiftningen fungerar och vi värnar om syftena med strandskyddet, säger Gunilla Skotnicka.

– Samtidigt är det också viktigt att det är möjligt att göra avvägningar i det enskilda fallet och kunna ge dispens när det finns skäl för det.

En del av dispenserna som kommunerna beviljar avslås sedan av Länsstyrelsen. Och en del som till en början avslås av kommunen överklagas till Länsstyrelsen och beviljas sedan. De siffror som redovisas här gäller dispenser som beviljats av kommunerna. Antalet slutgiltiga dispenser kan alltså skilja sig eftersom länsstyrelsen i efterhand kan avslå en dispens.

Vad gäller nu sedan lagen om utvidgat strandskydd har skärpts? Foto: SVT

Kommunerna där andelen dispenser ökat mest.

Strömstad: 381 procent

Kungälv: 240 procent

Tranemo: 240 procent

Ulricehamn: 188 procent

Skövde: 157 procent

Mölndal: 150 procent

Göteborg: 109 procent

Alingsås: 100 procent

Götene: 100 procent

Skara: 100 procent

Procentuell ökning av dispenser från strandskydd i Västra götaland mellan perioden 2011–2012 och 2016–2017.

Källa: Naturvårdsverket, bearbetning SVT

Fakta: Strandskydd

1 juli 2009 ändrades lagen.

Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten. På vissa ställen är skyddet utökat till 300 meter.

Inom zonen gäller förbud mot att:

  • Uppföra nya byggnader eller ändra de som redan finns, så att de kan användas till något annat ändamål.
  • Gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer.
  • Utföra andra anläggningar eller anordningar som strider mot strandskyddets syfte, det vill säga försämrar tillgängligheten enligt allemansrätten eller väsentligt försämrar livsvillkoren för växter och djur. Exempel på detta är båthamnar, bryggor, parkeringsplatser och golfbanor.
  • Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv, till exempel fälla träd, gräva eller gödsla. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.