Foto: TT

SOM-undersökning: Fler har hjärtat till höger än till vänster

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas förtroende för polisen ökar kraftigt och politikerna får fortsatt högt anseende. Politiska mitten tappar och allt fler anser sig ha hjärtat till höger än till vänster. Det är några av resultaten från årets SOM-undersökning.

Vad tycker svenskarna om obligatoriskt barnvaccin, förtroendet för samhällsinstitutioner och det svenska EU-medlemskapet?

Under tisdagen besvarades dessa frågor när SOM-institutet på Göteborgs Universitet presenterade de första resultaten av den årliga nationella SOM-undersökningen. Undersökningen visar att förtroendet för samhällsinstitutioner fortsätter öka, domstolarna, skolan och sjukvården. Polisen får högre tillit hos de svenska folket än någonsin. 2017 var det 58 procent av de tillfrågade som hade mycket stort förtroende till polisen. 2018 hamnade det på 67 procent.

– De senaste åren har förändringen varit positiv. Det var en nedgång 2015-2016 som följdes av en ökning. Det är historiskt höga siffror, säger Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet, Göteborgs Universitet.

Högern ökar och mitten tappar

Undersökningen visar på en minskning av politiska mitten, den grupp som inte definierar sig på höger eller vänsterskalan. Samtidigt växer den grupp som anser sig ha hjärtat på högerskalan, från 35 till 40 procent. De som definierar sig på vänsterskalan ökade några procent från föregående år, från 32 till 34 procent.

– Det var inte vänstern som tappade utan de som ligger i mitten. Det här kan vi se varje valår att det blir mer polariserat. Det blev en svängning åt höger de senaste tre valen, säger Johan Martinsson.

Foto: SOM-institutet

Rekordhögt stöd för EU

Svenskarnas förtroende för svenska politiker fortsätter att vara stabilt och stödet för EU är rekordhögt, 59 procent av de tillfrågade, är för det svenska medlemskapet i EU. Andelen som vill lämna EU minskar (från 17 procent 2017 till 14 procent 2018). Stödet för sex timmars arbetsdag minskar något.

Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet, om trenderna i undersökningen. Foto: SVT

Den nationella SOM-undersökningen

Den nationella SOM-undersökningen består av sex olika delundersökningar.

Var och en av dessa omfattar normalt ett urval på 3 500 personer mellan 16 och 85 år.

Fältarbetet inleds normalt i mitten av september varje år och avslutas, efter flera påminnelser via post och telefon, efter årsskiftet.

Vilka som får inbjudan att delta i SOM-undersökningarna slumpas årligen fram genom ett sannolikhetsurval.

Urvalet utgör ett slags Sverige i miniatyr och speglar sammansättningen i befolkningen.

Urvalsramen utgörs av Skatteverkets folkbokföringsregister och innefattar alla svenska och utländska medborgare som har sin primära adress i Sverige.

Svarsbortfall och svarsvägran riskerar att leda till avvikelser från representativiteten mellan population och urval, vilket bör tas i beaktande när materialet analyseras.

Källa: SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.