Foto: SVT

Allt fler hundar attackeras av vildsvin

Publicerad

Antalet hundar som skadas eller dödas av vildsvin i skog och mark har blivit fler. Förra året ökade attackerna med 23 procent i hela landet, visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

Det är inte vanligt att vildsvin går till attack mot människor eller hundar eftersom de är skygga och drar sig undan. Däremot kan de bli aggressiva och gå till attack om en hund springer efter dem, till exempel vid jakt. Och nu visar statistik att allt fler hundar har skadats av vildsvin.

Av de som haft försäkring hos Agrias fick 160 hundar förra året söka vård hos veterinär.

”Man jagar vildsvin mer än någonsin”

Enligt ansvariga på försäkringsbolaget finns tydliga förklaring till ökningen.

– Vildsvinsstammen har ökat och sedan jagar man vildsvin mer än vad man någonsin gjort. Det gör att man stöttar ihop med dem mycket mer än tidigare, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Väst kan skydda

Det är främst jakhundar som råkar illa ut i terrängen när de hamnar i konflikt med vildsvinen. En av åtgärderna för att minimera skador på hunden är att använda skyddsväst.

Risken för att bli attackerad av en vildsvin är störst i Skåne, Kronoberg, Jönköping och Blekinge, där det finns flest vildsvin i Sverige.

Göra så här om du träffar ett vildsvin i skogen

  • Om du möter ett vildsvin i skogen så springer det troligen snabbt iväg och du kan lugnt promenera vidare.
  • Vildsvin går i princip bara till angrepp om de blir trängda eller känner sig hotade.
  • Se upp så att du inte hamnar mellan suggan och hennes kultingar – då gäller det att snabbt ta sig därifrån. Suggan anfaller i första hand hunden och i andra hand människan om det skulle ske.
  • Om hunden går lös i skogen och inte lyder på inkallning så kan det gå illa. Håll därför hunden kopplad på skogspromenaden.

Källa: Agria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.