Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordstort beslag av olagliga bangers – se delar av det som fastnat i tullen inför nyår. Foto: SVT

Inför nyår: Tullen har beslagtagit rekordmånga bangers

Uppdaterad
Publicerad

Högljudda knallskott, så kallade bangers, har blivit vanligare enligt Tullverket. Detta trots att de är olagliga.  I år har man gjort ett rekordstort beslag inför nyår.

– Vi ser allvarligt på den ökande importen, säger Ingela Östmark enhetschef Tullkriminalen Göteborg.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit totalt drygt 19 000 pyrotekniska produkter runt om i landet. Det är nästan dubbelt så många som under hela 2020. Den stora merparten av beslagen i år har gjorts under hösten från september och framåt. Tullverkets genomgång visar att drygt 13 000 av de beslagtagna pyrotekniska produkterna är så kallade bangers.

”Människor riskerar skadas”

– Att vi beslagtagit fler olagliga smällare indikerar att det görs många beställningar. Vi vill verkligen varna för att hantera dessa laddningar, i synnerhet under nyår då det är mycket folk ute och firar. Du riskerar att skada andra människor, säger Martin Petersson i ett pressmeddelande.

Beställs från utlandet

I huvudsak all import sker via nätet från länder (Tyskland, Polen och Tjeckien) där bangers är lagliga. Men import till Sverige utan tillstånd är olaglig och kan innebära böter, eller fängelsestraff. Bangers finns av varierande storlekar, alltifrån varianter med mindre smällar upp till kraftigare modeller som kan innebära betydligt större krutsatser med mer risker för skada.

2019: Antal beslag: 3 Mängd: 3 820

2020: Antal beslag: 20 Mängd: 6905

2021: Antal beslag: 58  Mängd: 13330

Källa: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer