Klas Elm, vd Svensk cykel. Foto: TT/Pressbild

Allt fler kör lastcykel

Uppdaterad
Publicerad

En lastcykel, eller lådcykel som det också kallas, är en större två- eller trehjulig cykel med en låda med plats att transportera exempelvis barn eller varor. Och intresset bara ökar.

Att ta sig fram på en lastcykel är vanligt i Danmark och Holland och nu blir det också allt mer populärt i Sverige. SVT Nyheter Väst har ringt till flera försäljare och återförsäljare i västsverige som alla säger att intresset ökar och att de säljer allt fler lastcyklar. Även cykelfrämjandet och Svensk cykling bekräftar ökningen.

– Jag tror att man idag vill ha en aktiv transportform. Det löser många problem för den enskilde, man får vardagsmotionen på köpet, säger Klas Elm, vd på Svensk cykling.

Vanligare för professionellt bruk

Fler använder också lastcyklar för professionellt bruk, exempelvis används det inom kommunala förvaltningar och enligt  Svensk cykling tar sig också allt fler budfirmor fram med lastcyklar.

– Det är smidigt med en lastcykel och man vet hur lång tid det tar att ta sig från punkt A till B, man riskerar ju inte att hamna i trafikköer, säger Klas Elm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer