Lika viktigt som att växterna ska vara fina är att de ska ge mat åt bin, humlor och andra pollinerande insekter i Torun Rosenlinds trädgård utanför Rävlanda. Foto: SVT

Trädgårdstrenden: Allt fler odlar för humlor och bin

Publicerad

Oron för hur det står till med våra insekter har skapat en ny trend bland de som odlar. Nu vill allt fler locka bin, humlor och andra pollinerande insekter till trädgården eller blomlådan.

– Hör du hur det surrar?

Torun Rosenlind stannar till vid en buske med vita blommor på sin trädgård utanför Rävlanda. Lökväxterna har blommat över, nu är det körsbärsträden och de vita blommorna på äppelträden som har tagit vid.

I flera år har hon planerat sin trädgård så att det alltid ska finnas något att äta för vildbin, humlor och andra pollinerande insekter.

Ska finnas nåt för alla

– När jag köper en ny växt vill jag inte bara att den ska vara vacker, utan att den ska ha en funktion också. Det ska finnas bon och mat för alla här. Det tycker jag är jätteviktigt, säger hon.

Och allt fler delar intresset. På jobbet som trädgårdsmästare märker hon hur allt fler frågar efter växter som kan få trädgården att surra.

– Det tycker jag verkligen är en trend. En av våra populäraste buskar just nu är fjärilsbusken, buddleja, eftersom alla tycker att det är så fantastiskt med fjärilarna som kommer och sätter sig hela sommaren.

De senaste åren har det kommit flera rapporter om att antalet pollinerande insekter i världen blir allt färre.

I Sverige finns till exempel cirka 280 arter vildbin. En tredjedel av dem finns uppsatta på Artdatabankens rödlista, vilket innebär att de riskerar att försvinna.

Mycket uppmärksamhet kring frågan

Frågan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Göteborgs botaniska trädgård har tema pollination i år, Naturskyddsföreningen har startat kampanjen rädda bina och Lantbrukarnas riksförbund har jobbat med frågan i flera år.

Torun Rosenlind tror att det är uppmärksamheten i kombination med ett ökande miljöengagemang och intresse för var vår mat kommer ifrån som har gjort att intresset har ökat. Själv ser hon vinsten i att det blir mer mat till fåglarna och att det blir mycket äpplen och bär i trädgården.

– Sen är det ju roligt också. Jag menar det är väl jättemysigt när du kan gå ut och höra hur det surrar i buskarna av massor utav bin, det är väl en enorm tillfredsställelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.