Allt fler unga sparar i aktier Foto: SVT

Allt fler unga intresserade av att köpa aktier

Publicerad

Ungas intresse för att köpa aktier ökar. Det märks på medlemssiffrorna hos föreningen Unga aktiesparare. Men den som satsar riskerar också att utsätta sig för stora risker.

Ungdomarna Maria Tran och Dennis Bader har sparat i aktier de senaste tre åren. Det är bostadsköp och oberoende som lockar dem att spara.

– Det är ett spännande sätt att spara och det kan hända ganska mycket bara på några få dagar. Det är också väldigt svårt att få avkastning med sina pengar nu på banken, säger Maria Tran.

Dennis Bader tycker att fler unga borde satsa på aktiesparande för att skapa sig en bättre framtid. Man kan, enligt honom, börja med månadssparande som är enkelt och pengarna växer på sikt.

– Vår generation kommer att ha, som det verkar idag, 40 procent i sin slutlön i pension och det är väldigt lite, det är inte lätt att klara sig på det. Jag tror att det är jätteviktigt att ungdomar är medvetna om det här, säger han.

Ökar intresset för aktiesparande

Att antalet unga som är intresserade av aktier ökar visar medlemssiffrorna hos föreningen Unga aktiesparare. Det är 4.000 fler medlemmar än för tre år sedan.

– Vi har väldigt högt tryck på alla våra utbildningar och på våra event. Folk är väldigt hungriga att lära sig hur man kan starta igång, säger Rasmus Widell, regionchef Väst på Unga aktiesparare.

Han tror att det ökande intresset kan bero på att börsen går bra nu.

– Tittar man historiskt ser man att börsen alltid går upp på lång sikt, säger Rasmus Widell.

Risker med aktieköp

Ekonomiprofessorn Martin Holmén tycker att det är positivt att antalet unga aktieköpare ökar men samtidigt riskerar de att utsätta sig för stora risker.

– Unga tar för mycket risker på så sätt att de investerar i en, två, tre olika bolag. Då utsätter de sig själva mer än som är nödvändigt, säger Martin Holmén.

De skulle investera i ett stort antal aktier, minst tio i olika branscher, rekommenderar han.

– Man kan på detta sätt utnyttja en så kallad diversifieringseffekt, man kan förvänta samma avkastning med mycket lägre risk. Man ska inte lägga alla äggen i samma korg, så är det helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer