Debatt mellan ledande sjukvårdspolitiker i Västra götalands-regionen. Foto: SVT

Allt fler unga mår psykiskt dåligt: ”Vi simmar i motström”

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga som inte mår bra och söker hjälp för psykiska problem i Västra Götaland har ökat stort de senaste åren. Men vården har inte kunnat hålla jämna steg. Hur detta ska lösas råder det delade meningar om mellan politikerna.

– Vi är en välmående region, nu måste vi tömma ladorna och öppna plånboken, säger oppositionspolitikern Jim Aleberg (S).

Vi möts i regionpolitikens näste i Vänersborg. Här fattas många av de beslut som påverkar alla invånare i Västra Götaland. Ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen är liberalen Jonas Andersson. Han menar att till skillnad från Jim Aleberg är det inte pengar som är hela lösningen.

– Det är inte enbart en resursfråga, utan framförallt en personalfråga. Det finns inte tillräckligt med folk att anställa som behövs för att hjälpa alla. Vi har gjort mycket under den här mandatperioden, men antalet som söker hjälp har hela tiden ökat och vi hinner inte med. Vi simmar i motström, säger Jonas Andersson (L).

Nöjda med satsning på vårdcentraler

På många områden är annars politikerna, som trots att de är i majoritet och opposition, överens. Läget är allvarligt och kräver handlingskraft vad gäller barn och ungas psykiska ohälsa. Satsningen som startade under 2017 där vissa vårdcentraler i Västra Götaland fått extra pengar för att jobba särskilt mot målgruppen tycker både Jim Aleberg och Jonas Andersson är bra.

– Det vi skulle vilja, som jag upplever att den moderatledda majoriteten inte fokuserar på är samverkan. Hur kan samarbetet mellan elevhälsa, socialtjänst, ungdomsmottagning och regionen bli bättre, säger Jim Aleberg (S).

Vill fokusera på utvecklingsplan

Det är en kritik som sjukvårdsstyrelsens ordförande tar lätt på.

– Under hela förra mandatperioden hände ingenting med uppdraget att ta fram en ny utvecklingsplan. Utan den fick vi fånga upp igen efter 2014 och har nu vidtagit många åtgärder för att förbättra den psykiatriska vården, säger Jonas Andersson (L).

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.