Foto: SVT

Ökande intresse för att låna fritidsprylar

Publicerad

Det blir alltmer populärt att låna sport- och friluftsprylar. Det märks på Friluftsbankerna där en del hyllor gapar tomma i under sportlovsveckorna.

– Vi har bara ett par slalomskidor för barn kvar inne just nu. De är utlånade allihop, men det är ett roligt problem, säger Åsa von Essen, platsansvarig på Fritidsbanken vid Frölunda torg. 

Nog ser det lite tomt ut bland skidorna och på hjälmhyllan. Men det är fortfarande fullt med prylar i lokalen. 

”Kommer till användning”

Skridskor och hockeybenskydd trängs med ett litet biljardbord, pulkor, cyklar, tält och andra prylar som är tillgängliga för den som vill prova på en ny fritidsaktivitet. 

– Det är snälla privatpersoner, föreningar och företag som har skänkt det som de inte längre behöver själva. Så istället för att det ligger och skräpar i ett förråd så kommer det till användning. 

Fritidsbanken vid Frölunda torg är en av totalt 16 stycken i Västra Götaland och i samband med att göteborgarnas sportlovsvecka har det varit mycket att göra för Åsa von Essen och hennes kollegor. 

Intresset ökar

Och de är inte ensamma. intresset för att låna prylar växer och i flera av Fritidsbankens lokaler gapar det ovanligt tomt på hyllorna. 

– I lördags var det full fart från det att vi öppnade tills vi stängde. Vi hann inte ta emot det som lämnades tillbaka innan det lånades ut igen, säger hon. 

Det ideella initiativet startade i Värmland och har nu spridit sig över hela Sverige. Lokalt drivs det av kommuner, idrottsföreningar, kyrkan eller andra organisationer som har ett par enkla regler att följa. Vem som helst får låna, allt ska vara gratis och det ska vara fokus på miljön. 

”Medvetenhet kring återbruk”

Totalt finns det nu 89 Fritidsbanker i landet och förra året lånade de ut 163 427 artiklar. I Västra Götaland var samma siffra 37 991, vilket är en fördubbling med året innan. 

– Det har blivit en större medvetenhet kring återbruk i dag och att man tänker mer på miljöaspekten. Jag tror att många vill komma igång, tänker på hälsan och vill prova på en sport som passar. Då kan man komma hit och låna istället för att köpa dyr utrustning, säger Åsa von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.