Isabell Warensce med dottern Lou. Foto: SVT

Allt längre väntetider för fertilitetsbehandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Personer i behov av ägg- eller spermiedonationer får vänta i åratal. En orsak är att det är för få som vill donera. Isabell Warensce från Västra Frölunda valde tillsammans med sin fru att åka utomlands för att få snabbare hjälp.

– Det känns lättare i Danmark, man har en annan inställning. Jag upplever ett annat bemötande där, säger Isabell Warensce.

Hon tar emot i bostaden med dottern Lou i famnen som nu är tio månader gammal.

Lou är ett djupt efterlängtat barn.

 – Hon betyder så mycket för oss. Vi känner så stor tacksamhet inför mannen som har valt att donera sina spermier, vi är så glada att just han tog det beslutet, säger Isabell Warensce.

Brist på donatorer

Det är brist på personer som vill donera både spermier och ägg. I Danmark finns det av någon orsak fler donatorer. Men det är inte bara bristen på donatorer som gör att köerna i Sverige är så långa.

På Sahlgrenska får en person eller ett par som vill ha hjälp med insemination vänta mellan två och tre år.

– Den här vården är väldigt resurskrävande. Det är många läkarbesök, det är besök hos kuratorer, man ska ta blodprov och det är olika undersökningar som ska göras. Det är ett omfattande utredningsarbete, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicinska mottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Väntetiderna ökar

Ann Thurin Kjellberg menar att situationen blir allt svårare. För några år sedan fick lesbiska par samma rättigheter som andra att få hjälp med insemination. Så sent som i år fick även ensamstående samma möjligheter.

– Det har gjort att antalet människor som vill ha hjälp har ökat kraftigt. Men vi har inte fått ökade resurser, säger Ann Thurin Kjellberg.

Det är för få som arbetar på klinikerna helt enkelt. Väntetiderna ökar nu stadigt.

Det andra dilemmat är hur man ska få fler att vilja donera. Ann Thurin Kjellberg tror att det är mer information som behövs. Hon är tydlig med att ersättningen är låg och att det är av ideella skäl en donation görs.

Isabell Warensce tar sin dotter i famnen och kramar om henne.

– Jag tror att det behövs mycket mer information om barnlöshet. Många tror att det är lätt att skaffa barn eller att det bara är att adoptera om det inte funkar. Men det finns inget bara i de här sammanhanget, det är otroligt svårt för många av oss att få barn och det behöver belysas mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.