Räddningstjänsten spärrade av en byggnad tillhörande ett industriföretag i Älvängen i Ale kommun den 15 april, efter larm om en gasolliknande doft. Foto: Christer Grändevik

Oklar orsak bakom gasollukt i Ale – nu tar kommunen över

Publicerad

Larm om en obehaglig lukt låg bakom avspärrningen av ett industriföretag i Älvängen i Ale kommun på söndagsförmiddagen. Trots avancerade mätningar vet man inte vad som luktade. Insatsen är nu avslutad och Ale kommun tar över ärendet.

Det var strax efter klockan 8.00 på söndagsmorgonen som SOS Alarm fick in ett samtal om att det spreds en ”konstig doft” i Älvängen i Ale kommun.

– Det luktar ungefär som gasol, säger Kristoffer Gottlieb, räddningschef i beredskap, vid Bohus Räddningsförbund.

Räddningstjänsten spärrade av en byggnad på Fabriksvägen i Älvängen, nära Norra Älvängenmotet och tågstationen. Byggnaden tillhör ett industriföretag som, enligt Räddningstjänsten, förvarar olika ämnen i byggnaden.

Liknande doft spreds i januari

En liknande lukt spreds också vid byggnaden i januari, enligt Johan Häger, insatsledare vid Bohus Räddningstjänstförbund.

– Då drog man inte på lika mycket som i dag, men nu när vi har en till händelse så får man gå till botten med det här, säger Johan Häger.

Under söndagen gjordes därför en rad mätningar, både av Bohus Räddningstjänstförbund och Räddningstjänsten storgöteborgs specialenhet för avancerad indikering. Men klockan 11.40 avslutades insatsen.

– Vi har avslutat av den orsaken att vi har mätt med all tänkbar utrustning, och de har mätt både i brunnar och invändigt i fastigheten och får inga mätutslag. Vi kan inte konstatera vad det är, säger Johan Häger.

Kan det vara så att doften kommer någon annanstans ifrån?

– Jag vågar inte svara på det, men vi har mätt på utsidan och runt omkring fastigheter och kan inte hitta något. Det luktar mest nära den här fastigheten, säger Johan Häger.

Ale kommun ska fortsätta utreda

Nu tar Ale kommuns avdelningar för miljö- och hälsoskydd och vatten och avlopp över ärendet, och sätter igång med arbetet på måndagen.

– Tillsammans med räddningstjänsten ska vi försöka hitta fram till vad det var som gjorde att det luktade, säger Karin Dickens, kommunikationsstrateg på Ale kommun.

Avspärrningen runt byggnaden har nu hävts, inga andra avspärrningar har gjorts.

Det råder inga särskilda uppmaningar till allmänheten.

Ägaren till fastigheten är nu kontaktad och har varit på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer