Älvstrandens vd Lena Andersson till höger. Styrelseordföranden Boris Ståhl (S) till vänster. Foto: Älvstranden/SVT

Älvstrandens vd Lena Andersson får sparken: ”Nu ska jag ta semester”

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för det kommunala fastighetsbolaget Älvstranden i Göteborg, Lena Andersson, sparkas efter misstankar om mutor som inte anmälts och andra oegentligheter, rapporterar Expressen. Styrelsen för bolaget menar att granskningen inte är huvudskälet till att hon får gå – men att det har påverkat dem.

Det var under ett extrainsatt styrelsemöte på fredagen som det stod klart att Andersson tvingas lämna sin post. Beskedet kommer sedan Expressen under våren granskat det kommunala bolaget i Göteborg. Men enligt styrelseordföranden Boris Ståhl (S) är huvudskälet till att hon får gå ett annat.

– Vi har ett nytt ägardirektiv och ett nytt uppdrag som innebär att vi ska ställa om bolaget och då har vi kommit fram till att vi behöver en ny vd, säger han.

Menar du att ni inte påverkats av visselblåsarutredningen eller av Expressens granskning?

– Det vore dumt att förneka att vi påverkats av mediabevakningen, men det betyder inte att allt som kommit fram där är korrekt.

Anklagas för att ha fört styrelsen bakom ljuset

Lena Andersson ska enligt tidningen bland annat ha valt att inte polisanmäla misstänkta mutor som uppdagats i en rapport sommaren 2020. I en visselblåsarutredning anklagas hon för att allvarligt ha skadat stadens anseende och fört sin egen styrelse bakom ljuset.

Vd:n motsätter sig beskrivningen om att ha fört styrelsen bakom ljuset och hävdar att termen mutor använts felaktigt.

– Visselblåsarfunktionen har havererat. Lagen är ensidig till skydd för den som lämnar en visselblåsning men ger ingen möjlighet att försvara sig.

Hon säger att anklagelserna i rapporten samt i mediabevakningen inte låg till grund för hennes uppsägning men att hon förstår att styrelsen påverkats av den.

– Det är svårt som människa att frikoppla sig från det drev som varit, säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska ta en lång semester och ser detta som en möjlighet att starta ett nytt kapitel i mitt liv.

Utöver mutmisstankarna riktas även kritik mot överträdelser av regelverk vid upphandlingar samt om en tystnadskultur. Riksenheten mot korruption har startat en utredning som väntas pågå över sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.