Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Karlsson (S), som tidigare var kommunalråd i Åmål, har kritiserat den avgångsersättning som han nu själv har sökt. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Politiker i Åmål ansöker om avgångsersättning – som han själv kritiserade

Uppdaterad
Publicerad

Åmåls tidigare kommunalråd Michael Karlsson (S) kritiserade och drev igenom en skärpning av avgångsersättningar för politikerna för tio år sedan. När han nu söker ersättning själv – gör han det enligt de gamla generösa reglerna och har därför rätt till 2,5 miljoner kronor.

Så reagerar nuvarande kommunalråd på ersättningen – se klippet

Som nyblivet kommunalråd för drygt tio år sedan var Michael Karlsson (S) drivande i att skärpa reglerna för hur ersättning ska se ut för politiker som lämnat sin post. En av anledningar till förändringen var att politiker kunde plocka ut visstidspension från 50 års ålder.

– Kommunen går just nu igenom ett besparingsbeting och då är vi tvingade att se över precis allt. Ska jag som kommunstyrelsens ordförande vara trovärdig måste jag börja där jag själv står, sa Michael Karlsson (S) till SVT 2012.

I de skärpta reglerna plockades visstidspensionen bort och man begränsade avgångsersättningen till tre år.

Generösa regler

Men när nu Michael Karlsson själv lämnar sin post och politiska uppdrag så har han sökt avgångsersättning enligt samma regelverk som han en gång kritiserade. Eftersom han inledde sin tjänst som kommunalråd då de äldre, mer generösa reglerna fortfarande gällde – är det dessa som gäller nu också.

För Michael Karlsson (S) betyder det rätt till avgångsersättning under fem år, totalt nästa 2,5 miljoner kronor, jämfört med det skärpta regelverket där han skulle få ersättning under tre år och drygt 1,5 miljon. Ersättningen gäller så länge han inte hittar ett jobb.

Nu höjs politiska röster i  Åmåls kommun för att regelverket behöver ses över ytterligare en gång.

SVT Väst har varit i kontakt med Michael Karlsson (S) vid flera tillfällen. Han vill inte svara på några frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.