Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Hallberg, fastighetsansvarig, och Lotta Cohén, kyrkoherde vid Åmåls församling är besvikna över att koppar stulits från församlingshemmet flera veckor i rad. Foto: SVT

Kyrka i Åmål bestulen på koppar – fyra helger i rad

Uppdaterad
Publicerad

När Svenska kyrkans församlingshem i Åmål skulle renoveras stals både hängrännor och takplåt av koppartjuvar. Trots att både kyrkan och entreprenören som sköter renoveringen polisanmält, har alla ärenden lagts ner redan innan de hamnat hos lokala områdespolisen.

– Tyvärr återkommer det här för ofta, säger kommunpolis Peter Torstensson.

I klippet följer vi med kyrkoherden och fastighetsansvarig upp på taket.

Det var i slutet av oktober som det startades en omfattande takrenovering av Åmåls församlingshem.

Men det dröjde inte länge efter att byggnadsställningen kommit upp förrän kyrkan fick påhälsning av koppartjuvar, något även Provinstidningen Dalsland skrivit om.

Under fyra veckor stals koppar varje helg från bland annat en byggcontainer, skorstenen på församlingshemmet och även från sakristian. Församlingshemmet har dessutom blivit vattenskadat, då inbrottstjuvarna vid ett tillfälle rev upp takpapp så att det regnade in.

Totalt uppskattar man att det har stulits koppar till ett värde på omkring 170 000 kronor.

Anmälningar läggs ner

Alla stölder och skadegörelsen har polisanmälts, men samtliga anmälningar lades snabbt ner i brist på spaningsuppslag. Beslutet att lägga ner tas redan vid polisens kontaktcenter, PKC, som är de som initialt sköter utredningen.

Då har den lokala områdespolisen inte fått vetskap om att inbrotten skett, något som kommunpolisen Peter Torstensson ställer sig kritisk till.

– Vi måste få kännedom om och beordras ut på den här typen av jobb. Det här påverkar det redan ansträngda förtroendet för polisen och rättsväsendet i Dalsland, säger han.

– Jag kan inte motiven till varför man tagit beslutet. Det jag kan konstatera är att polisens inte har varit ute på plats. Där händer tyvärr alltför ofta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer