Amanda hade en bra förlossningsupplevelse: ”De var svinbra”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år in i pandemin födde Amanda Wigand barn för första gången. För henne var det främst graviditeten som påverkades av covid-19, och hon är mycket nöjd med sin vistelse på BB trots att hennes partner inte fick vara med.

– Jag vet att de hade anställt fler folk, så kanske hade de lärt sig något av pandemin, eller så hade jag bara tur.

Amandas dotter Lillemor har hunnit fylla sju månader och ålar snabbt runt på golvet i lägenheten i Kortedala. 

– Hon är så himla snabb och hon överraskar oss hela tiden, säger Amanda Wigand, så fascinerat som det är lätt att bli inför ett litet barns framfart.  

Pandemin var ett faktum när Amanda blev gravid och tiden efter födseln oroade henne mest.

-Jag var jätteorolig över att bli ensam på BB med ett litet barn – hur ska jag ta hand om det? Jag kände också en sorg över att hennes pappa inte skulle få vara där hennes första tid i livet.

Lillemor är född i maj 2021, bara någon vecka före det att Östra sjukhuset tillät partners att följa med på BB igen.  

– Det var ju tråkigt, men vi visste i alla fall att det skulle bli så. Så vi kunde förbereda oss på det.

I klippet berättar hon mer om bemötandet på förlossningen och hur hon ser på att göra om det igen.

Stort stöd på BB 

Oron över att vara ensam med den nyfödda fanns det inget fog för. Amanda var trött efter tre dygn med värkar, och personalen på BB tog Lillemor några timmar så att Amanda fick sova. Hon fick även mycket stöd kring amningen.   

– Rent personalmässigt tyckte jag att det funkade jättebra. Den praktiska delen fick jag jättefin hjälp med, men det var jobbigt att hela tiden längta hem till min partner. Och första dygnet vill man ju vara totalt närvarande, säger hon. 

Hon tror att det faktum att Sverige var drygt ett år inne i pandemin kan ha bidragit till att personalen hade fått in rutin på hur de skulle jobba. 

– Samtidigt tycker jag verkligen att det behöver satsas på förlossningsvården, jag kanske bara hade tur.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.