Foto: ESO

Storföretag skickar upp Glenn i rymden

Publicerad

När en ny rakettyp skall skickas upp i rymden, så glädjs kanske en del Göteborgare åt att raketen får det klassiska Göteborgsnamnet Glenn. Med planerad uppskjutning 2020 har det döpts till New Glenn.

Glenn. Detta namn associeras ofta med Göteborg. Under en period hade fotbollslaget IFK Göteborg inte mindre än fyra Glenn i laget samtidigt. Men nu är en ”Ny Glenn” på väg in i spelet.

Namnet New Glenn

Det är företaget Blue Origin, som finansieras av Jeff Bezos VD för ett stort amerikanskt e-handelsföretag, som planerar att skicka upp en raket med namnet. Planen är att den 82-meter långa raketen skall lyfta från jordens yta och färdas ut i atmosfären år 2020. Enligt tidningen arsTechnoca är raketen så kraftfull att, hade den lyft idag, hade det varit den kraftfullaste raketen någonsin.

Foto: Blue Origin

Det är dock inte sant att namnet är inspirerat av det klassiska göteborgsnamnet, utan i stället är det den amerikanska astronauten John Glenn som raketen döps efter. John Glenn var den förste amerikanske astronaut att flyga i en omloppsbana runt jorden – vilket han gjorde år 1962.

Inte den enda Göteborgskopplingen

Men det finns andra kopplingar mellan Göteborg och rymdindustrin. Ett nytt teleskop med namnet E-ELT (European Extremely Large Telescope) byggs just nu av Europeiska sydobservatoriet (ESTO). Observatioriet kommer ha världens största teleskop och för att ge en uppfattning om storleken på teleskopet så jämfördes observatoriet av ESO sida vid sida med ”läppstiftet” eller Lilla Bommen som skyskrapan i centrala Göteborg heter, när det visades upp.

Foto: ESO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.